Njemački dobrotvor napadnut u ilegalnom benkovačkom azilu za pse

PRIJE nekoliko mjeseci svi su hrvatski, ali i brojni mediji izvještavali o zlostavljanju u benkovačkom azilu sa pse. Nijemci su sklonište prozvali koncentracionim logorom i mučilištem za pse, a situacija se ni nekoliko mjeseci kasnije nije poboljšala.

Kad su predstavnici njemačke udruge za zaštitu životinja posjetili Benkovac zatekli su novouređeno prihvatilište, ali i ilegalni azil za pse. Volker Fritzemeier, predsjednik njemačke udruge za zaštitu životinja Tierschutz Förderverein, pod pokroviteljstvom njemačke glumice hrvatskog porijekla Dunje Rajter, ponovo je posjetio Hrvatsku. Ovaj posjet je odlučio ponovo posvetiti provjeri stanja u prihvatilištima za životinje Zadar i Benkovac. Situacija u Zadru nije se nimalo poboljšala, već je prema Fritzemeierovim riječima još i gora nego što je bila za vrijeme njegova zadnjeg posjeta u lipnju.

Fritzemeier je naveo kako 200 pasa i 100 štakora zajedno žive u smeću i fekalijama te kako štakori jedu iz psećih posuda za hranu, što dovodi do zaraza i bolesti od kojih psi ugibaju. Materijal za gradnju pravog prihvatilišta stoji i propada zbog deficita i neaktivnosti zaposlenika, a zadarski zamjenik gradonačelnika, prema Fritzemeierovim riječima, zanemaruje problem jer kaže kako se radi o privatnom posjedu.

Benkovačko prihvatilište obnovljeno, ali je u blizini niknulo ilegalno mučilište

Fritzemeier je naveo i kako je svijetla točka ovog posjeta benkovačko gradsko prihvatilište, koje je od lipnja obnovljeno. Broj pasa je sa 60 sveden na 15-tak, jer su bolesni psi i kujice sa štencima prebačene u druge azile, koji su ih odlučili udomiti te im naći obitelji. Podsjetimo, u lipnju je benkovačko prihvatilište bilo u stravičnom stanju, pretrpano psima koji su bili svezani lancima, bez hlada na 40°C, u blatu odvojeni žicama i bez kućica u koje se mogu skloniti.

No, iako je sada situacija bolja - prihvatilište je obnovljeno, izgrađene su nastambe u kojima psi borave, nisu svezani i imaju kućice koje su donirali njemački dobročinitelji, pojavio se novi problem. Naime, bivši je voditelj prihvatilišta, koji je u međuvremenu otpušten, u blizini obnovljenog prihvatilišta otvorio ilegalni azil, u kojem opet muče pse.

U našu je redakciju tako stiglo priopćenje u kojem se navodi kako je bivši voditelj benkovačkog prihvatilišta napao Fritzemeiera kad je ovaj htio fotografirati pse i stanje u ilegalnom azilu. Cijeli je slučaj prijavljen policiji.

Fritzemeier je priložio i fotografije koje dokazuju u kakvom su stanju sad zadarski i benkovački azil, a naveo je i kako ne odustaje od pomoći hrvatskim prihvatilištima te kako i dalje planira redovito dolaziti u Hrvatsku i pomagati napuštenim životinjama. Na insinuacije da su psi koje je odveo u Njemačku prodavani, Fritzemeier odgovara kako je to glupost, jer su psi u Njemačkoj udomljeni kod ljudi koji vole životinje te im žele pomoći.

I.M.
Foto: Volker Fritzemeier

Pročitajte više