NJEMAČKI KATOLICI I PROTESTANTI RAZOČARANI EUROPSKIM USTAVOM

Njemačka Katolička i Protestantska crkva izrazile su u subotu žaljenje zbog toga što u ustavu Europske unije nije izrijekom spomenut Bog i "judeokršćansko naslijeđe".

"Žalimo što se predsjednici država i vlada nisu mogli dogovoriti kako bi izrijekom spomenuli to povijesnu činjenicu (judeokršćansko naslijeđe)", priopćili su u zajedničkoj izjavi predsjednik Biskupske konferencije njemačke Katoličke crkve kardinal Karl Lehmann i čelnik Protestantske crkve Wolfgang Huber.

"Isto tako žalimo što se, pozivajući se na odgovornost pred Bogom, nije moglo napomenuti da je svaki ljudski poredak pogrješiv i nesavršen i da politika nikad nije apsolutna, s obzirom na bolna iskustva ratova i diktatura u Europi", dodaje se u deklaraciji.

Europski ustav koji je prihvaćen na summitu EU-a u četvrtak i petak, ne sadrži u preambuli nikakvu napomenu o Bogu i o kršćanskoj vjeri, kao što su zahtijevale mnoge zemlje, među kojima i Poljska. U preambuli se samo kaže da ustav počiva na "kulturnom, vjerskom i humanističkom naslijeđu Europe".

Ipak, Lahmann i Huber tvrde da je ustav "važan korak u europskoj integraciji na putu mira i blagostanja ljudi".

Njemačka Katolička crkva ima oko 27,4 milijuna vjernika, a Protestantska crkva oko 26,5 milijuna.

(Hina) xvrad ydv

Pročitajte više