Njemački kuhar ostao bez ruku

NJEMAČKI kuhar je nakon eksperimentiranja s tzv. Heston-Blumenthalovom tehnikom kuhanja u kojoj se koristi tekući dušik, teško ozlijedio ruke. Iskušavajući jedan od recepata, 24-godišnji kuhar je izazvao jaku eksploziju koja je za njega imala kobne posljedice. Tijekom kuhanja mladić je koristio tekući dušik koji je izazvao snažnu eksploziju koja mu je rastrgala jednu ruku, a druga mu je, radi ozbiljnih ozljeda, amputirana naknadno u bolnici.

Molekularna gastronomija

Nesretni kuhar je bio pobornik molekularne gastronomije u kojoj se kulinarstvo spaja sa znanošću pa kuhinja počinje sličiti malom kemijskom laboratoriju u kome se mogu naći predmeti i sastojci netipični za kuhinju: refraktometri, centrifuge, spektrometri, laseri, injekcije, homogenizatori kao i kalcijev klorid, natrijev alginat, metilceluloza, hidrokoloidi, tekući dušik itd.
U svojoj izjavi nakon pretrpljene nesreće 24-godišnjak je izjavio da je pokušao upaliti plinski štednjak, ali je njegov 16-godišnji školski naučnik u izjavi rekao da je kuhar pokušao isprazniti posudu s tekućim dušikom, prenosi Berliner Morgenpost. Nakon nesreće je naučnik pozvao pomoć pa je kuhar ubrzo prevezen u bolnicu.

Tekući dušik ima vrlo nisko vrelište pa lako dolazi do eksplozije ako tekućina prebrzo pređe u plin. Kuhanje s tekućim dušikom je dio tehnike jednoga od najboljih svjetskih kuhara Heston-Blumenthala koju je i nesretni Nijemac slijedio što mu je zadalo okrutne posljedice.

Pročitajte više