Njemački list: Moraju nam objasniti zašto je Srbija rizična, a Hrvatska ne

Foto: Screenshot BZ/Nel Pavletic Goricki/PIXSELL

NJEMAČKI regionalni list Badische Zeitung (BZ) objavio je komentar u kojem se pita zbog čega je Srbija u Njemačkoj proglašena rizičnim područjem za širenje zaraze koronavirusom, dok Hrvatska nije.

>> Austrijski mediji: Frizira li Hrvatska brojeve oboljelih od korone?

"Značajan dio novih zaraza koronavirusom dolazi od povratnika s godišnjih odmora. Zato su testovi toliko važni, no i vlasti moraju objasniti svoje proturječne odluke o tome koja su područja rizična", piše BZ.

Opasnosti alarmističkog ponašanja

"Da, korona mnoge živcira. S tom opaskom je bavarski premijer i predsjednik CSU-a Markus Söder u pravu", navodi se na početku komentara koji potpisuje Bernhard Walker.

Upozorava se također da alarmističko ponašanje može ljude navesti da otupe i počnu prihvaćati čarobna objašnjenja i rješenje problema, ali da se "iritantnom virusu" ne može stati na kraj bez držanja razmaka, higijene, nošenja maski i obaveznog testiranja onih koji dolaze iz rizičnih područja.

Više zaraženih došlo iz Hrvatske nego iz Srbije

"Prema aktualnim podacima Instituta Robert Koch, oko trećine novozaraženih su povezani s povratnicima s godišnjih odmora", ističe BZ i napominje da "korona-zabave" predstavljaju bezobzirno ponašanje, bez obzira na to održavaju li se u Njemačkoj ili negdje drugdje, čime se cilja na Hrvatsku kao jedno od potencijalnih žarišta iz kojeg se Nijemci vraćaju zaraženi.

>> Institut Robert Koch: Hrvatska je među najvećim izvoznicima korone u Njemačku

"Institut Robert Koch i savezna vlada moraju objasniti proturječnost po kojoj je Srbija, iz koje je uvezeno 160 novih slučajeva, rizično područje, dok Hrvatska nije, a iz nje imamo 260 zaraženih", zaključuje BZ.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više