Njemački ministar financija: Grčkoj moramo otpisati veći dio duga

"KRIZA u Grčkoj ne može biti riješena bez otpisivanja veće količine duga od one dogovorene ovog ljeta", kazao je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble.

Podsjetimo, europske su banke u srpnju dobrovoljno pristale na otpis 21 posto grčkog duga. Međutim, upravo u bankarskog sektoru Schaeuble vidi drugi dio problema.

"Jednostavno moramo shvatiti da banke u ovom trenutku ne vjeruju jedna drugoj, zbog čega međubankovno tržište ne funkcionira kako bi trebalo. Najbolji način da se to riješi jest bolja kapitalizacija", poručio je Schaeuble u intervjuu za ZDF, dodavši kako europske banke i vlade moraju naći način da bolje i uspješnije surađuju.

Njemačka i francuska vlada naglasile su kako plan za rješenje krize moraju osmisliti do summita čelnika Europske unije, koji će se održati 23. listopada u Bruxellesu. "Sada raspravljamo o detaljima. Ne mora sve biti spremno do summita, ali osnovna načela moraju biti jasna. Naravno da bismo se htjeli, ako to bude moguće, dogovoriti s bankama. Ali jasno je da mora doći do razine participacije koja će biti dovoljna za trajno rješenje za Grčku, a to neće biti lako", Kazao je ministar za ARD.

Pročitajte više