Njemački ministar: Ne smijemo izvoziti oružje Saudijskoj Arabiji

Foto: Hina/ EPA

NJEMAČKA ne smije odobravati prodaju oružja Saudijskoj Arabiji dok se ne dovrše istrage o okolnostima ubojstva novinara Jamala Khashoggija, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas. 

Maas je u razgovoru za njemačku javnu televiziju Tagesthemen istaknuo kako ne postoji razlog za odobravanje prodaje dok ne bude jasno što se dogodilo Khashoggiju.

Izgleda da se time povlači odluka od prošlog mjeseca za autorizaciju prodaje njemačkih topničkih sustava Rijadu. 

"Dok god istrage traju i dok ne znamo što se ondje dogodilo, ne postoji razlog za donošenje pozitivnih odluka o izvozu oružja u Saudijsku Arabiju", zaključio je njemački ministar. 

Ranije ove godine odobrena prodaja

Njemačka vlada dosad je ove godine odobrila prodaju oružja Saudijskoj Arabiji u vrijednosti nešto manjoj od pola milijarde eura, pa je kraljevstvo drugi po veličini kupac nakon Alžira, prema dokumentu ministarstva gospodarstva koji je na uvid dobila agencija dpa. 

Ubojstvo saudijskog novinara disidenta pritisak je na  njemačku vladu zbog velikih ugovora o izvozu oružja Saudijcima, piše agencija AFP. 

"Njemački odnosi sa Saudijskom Arabijom moraju biti preispitani nakon tako nevjerojatnih događaja", rekao je u subotu Lars Klingbeil, glavni tajnik socijaldemokrata (SPD), koalicijskog partnera u vladi kancelarke Merkel. 

To mora uključiti i prodaju oružja, rekao je Klingbeil.

Vlada mora "okončati strateško partnerstvo s Rijadom i prekinuti izvoz oružja", zatražio je u subotu čelnik Zelenih odgovoran za vanjsku politiku Omid Nouripour.

Merkel osudila ubojstvo, a priopćenje Rijada nazvala manjkavim

Kancelarka Angela Merkel je u subotu u zajedničkom priopćenju s ministrom Maasom oštro osudila ubojstvo novinara Khashoggija ocijenivši dosadašnja objašnjenja službenog Rijada o okolnostima ubojstva "manjkavima". 

"Najoštrije osuđujemo ovaj čin", stoji u priopćenju u kojem se dodaje "Očekujemo transparentnost Saudijske Arabije kada su posrijedi okolnosti smrtnog stradavanja novinara... Dosadašnje informacije o događajima u istanbulskom konzulatu su manjkave." Uz izraze sućuti Khashoggijevoj obitelji i prijateljima, Merkel i Maas istaknuli su da se moraju pronaći odgovorni za njegovu smrt. 

Pročitajte više