Njemački muslimani pozvani da se ograde od terorizma

NJEMAČKI predsjednik Horst Koehler i crkveni velikodostojnici pozvali su muslimane u Njemačkoj da se jasno ograde od terorizma, objavio je njemački časopis Focus u izdanju od ponedjeljka.

"Bio bih zadovoljan kad bi muslimani u Njemačkoj jasno podigli svoje glasove", rekao je Koehler u razgovoru za Focus. Muslimani u Njemačkoj "sada imaju priliku da odbacujući terorizam rasčiste sve nesporazume", dodao je.

Njemački predsjednik upozorio je također da se zbog muslimana u zemlji ne bi trebala stvarati "histerija". "Ne bi smjelo doći do optuživanja dobrih građana i poreznih obveznika da su simpatizeri terorizma ili čak teroristi", rekao je. Zauzeo se, međutim, za odlučnije mjere protiv "propovjednika mržnje".

Njemački crkveni velikodostojnici također su pozvali njemačku muslimansku zajednicu da osudi islamski terorizam.

Biskup Reinherd Marx, predsjednik njemačke katoličke komisije Justitia et Pax, rekao je kako se nada da će se njegova "islamska braća" jasnije ograditi od samoubilačkih bombaških napada i mučeništva. Upozorio je, međutim, da se islam ne bi smjelo izjednačavati s terorizmom.

Biskup Wolfgang Huber, čelnik Protestantske crkve u Njemačkoj, zauzeo se pak za vjerski pakt protiv nasilja.

Središnje vijeće muslimana u Njemačkoj, jedna od glavnih organizacija njemačke islamske zajednice, pozdravilo je Koehlerovo upozorenje protiv izjednačavanja svih muslimana. Vijeće je priopćilo da je "uvijek osuđivalo teror, nasilje i rasizam". Naglasilo je također da u zemlji ne postoji islamska organizacija koja nije jasno osudila terorizam.

U međuvremenu, Centar Simon Wiesenthal pozvao je njemačku vladu da otkaže konferenciju europskih islamista koja bi se početkom listopada trebala održati u Berlinu, ocjenjujući da se radi o "političkoj platformi za radikalni džihad i mjestu za regrutiranje mladih Europljana u terorističke redove".

Pročitajte više