Njemački političari za potpunu zabranu pušenja na javnim mjestima

NJEMAČKI političari se zalažu za potpunu zabranu pušenja na javnim mjestima, a povjerenica Bundestaga za pitanja ovisnosti Marion Caspers-Merk se u razgovoru za "Bild am Sonntag" založila za to da zabrana pušenja na javnim mjestima postane "pravilo a ne iznimka".

Zabrana bi bila uvedena postupno i to prvo u javnim objektima poput škola, upravnih zgrada i bolnica te bi nakon toga bila proširena i na ugostiteljske objekte.

Bavarski ministar zdravstva Eberhard Sinner smatra da, u slučaju da zdravstvene kampanje protiv pušenja ne donesu željene rezultate, politika mora posegnuti za zabranama.

"Naš je cilj društvo bez pušača od škole pa do ugostiteljskih objekata", smatra Sinner.

Pripadnik zastupničkog kluba demokršćanske Unije CDU/CSU Werner Lensing zalaže se za apsolutnu zabranu pušenja na svim mjestima na kojima nepušači dijele prostor s pušačima. On se zalaže za uvođenje strogih zabrana pušenja po uzoru na Sjedinjene Američke Države.

Njemačka udruga hotelijera i ugostitelja (DEHOGA) strahuje od vala zatvaranja ugostiteljskih objekata u slučaju uvođenja zabrane pušenja. Predsjednik DEHOG-e Ernst Fischer je u razgovoru za dnevnik "Bild" od ponedjeljka izjavio da bi izbacivanje pušača iz ugostiteljskih objekata istovremeno značilo i odumiranje mnogih tradicionalnih gostionica.

Fischer smatra da Njemačka ne treba nove zakone i paragrafe nego više tolerancije.

Pročitajte više