Njemački predsjednik Horst Koehler podnio ostavku s očima punim suza!

NJEMAČKI predsjednik Horst Koehler danas je najavio da će dati ostavku zbog kritika na njegov stav o njemačkoj vojnoj misiji u Afganistanu.

"Dajem ostavku na mjesto predsjednika", kazao je danas 67-godišnji Koehler. U Njemačkoj je funkcija predsjednika više formalna nego što osoba na toj poziciji ima stvarnu političku moć.

Koehlera su kritičari napali zbog izjave da države okrenute izvozu, kao što je Njemačka, ponekad moraju braniti svoje ekonomske interese na način da preventivno djeluju u nestabilnim regijama. Smatra kako je akcija u Afganistanu bila baš takva.

Angela Merkel se odbila izjasniti o spornoj izjavi

Nakon te izjave predsjednik Koehler je pokušao objasniti što je točno mislio rečenim. I njegov glasnogovornik je prošloga tjedna rekao da predsjednik u svojoj izjavi nije mislio na Afganistan.

Njemačka kancelarka Angela Merkle (Kršćansko demokratska unija - CDU) je u petak jasno rekla da se o predsjednikovoj izjavi neće izjašnjavati niti iznositi stav.

Njemački predsjednik je o svojoj odluci već obavijestio predsjednika bundesrata Jensa Boehrsena (socijaldemokrat) koji će privremeno preuzeti dužnost predsjednika države.

Predsjednik otišao suznih očiju

"Bila mi je čast da sam Njemačkoj služio kao predsjednik", rekao je Koehler koji je dodao kako je i kancelarku Merkel obavijestio o svojoj odluci. "Zahvaljujem svim Nijemcima koji su mi vjerovali i podupirali moj rad. Molim vas da razumijete moju odluku", rekao je Koehler.

"Kritike su potpuno neutemeljene", rekao je danas Koehler u nazočnosti svoje supruge. "Također, svim kritičarima nedostaje poštovanja naspram funkcije predsjednika". Tijekom čitanja kratke izjave su sad već bivšem predsjedniku Njemačke zasuzile oči i na trenutke mu je drhtao glas. Prema pisanju njemačkih medija, nedugo nakon objave je Koehler napustio dvorac Bellevue, sjedište predsjednika Njemačke.

Većina Nijemaca se protivi akciji u Afganistanu

Takve regionalne nestabilnosti "imaju negativan utjecaj na nas kroz trgovinu, zapošljavanje i prihode". Koehler je to rekao njemačkom radiju 22. svibnja. Sada već bivši njemački predsjednik ranije je radio kao direktor u Međunarodnom monetarnom fondu.

Na mjesto predsjednika je postavljen 2004. godine te su ga ponovno izabrali i 2009. godine. Ankete pokazuju da se većina Nijemaca protivi misiji u Afganistanu.

Ostavka Horsta Koehlera je prva ostavka nekog njemačkog predsjednika u povijesti Njemačke poslije Drugoga svjetskog rata.

Pročitajte više