Njemački socijaldemokrati ostaju u koaliciji s Angelom Merkel

Foto: EPA

NJEMAČKA Socijaldemokratska stranka SPD je odlučila ostati članica koalicije kancelarke Angele Merkel postavivši relativno umjerene zahtjeve oko klime, minimalne plaće i javnih službi.

Iznenadni izbori 30. studenoga dvoje novih čelnika iz lijevog krila stranke potaknuli su strahovanja za budućnost te koalicije, formirane s konzervativcima 2018.

Na stranačkoj konferenciji izaslanici su imenovali dvoje kritičara koalicije da zajednički vode njihovu stranku nakon nekoliko mjeseci previranja i vrlo loših rezultata na regionalnim i europskim izborima.

Uvjerili stotine zastupnika da se izjasne za kompromis

Čelnici Saskia Esken i Norber Walter-Borjans, koji su tražili potpuno nove pregovore o koalicijskom sporazumu tijekom interne kampanje, izjasnili su se na kongresu za razgovore o nekoliko tema s kancelarkom, bez preciznog roka.

Konzervativci kažu kako neće ponovno pregovarati o koalicijskom dogovoru iz 2018., ali relativno umjereni zahtjevi koje su postavili novi čelnici SPD-a izgleda izbjegavaju izravno suočavanje s Merkelinim blokom CDU/CSU.

Na kongresu svoje stranke u Berlinu novi čelnici uspjeli su uvjeriti 600 zastupnika da se izjasne za taj kompromis i za sada odustanu od naglog izlaska iz vladajućeg saveza.

"Bila sam i ostala skeptična u pogledu budućnosti ove velike koalicije", priznala je Esken, koja drži da tom timu treba dati šansu za nastavak vladanja zemljom. Oko 64 posto Nijemaca dijeli to mišljenje, prema istraživanju objavljenom u četvrtak.

"U demokraciji se moraju pronaći kompromisi, iako oni ne bi trebali zamagliti naše stajalište", odgovorio je Walter-Borjans, a to gledište dijeli šef Mladih socijalista Kevin Kuehner.

Glavne teme su klima, plaće i javne službe

SPD ipak želi, prema prijedlogu većine zastupnika stranke, početak razgovora s desnicom o nekoliko tema poput klimatske politike, minimalnih plaća i ulaganja u javne službe.

Među njegovim zahtjevima strankama desnog centra CDU-CSU je povišenje minimalne satnice sa sadašnjih 9,19 eura na 12 eura.

Postoje i zahtjevi u pogledu borbe protiv klimatskog zagrijavanja, središnje teme u Njemačkoj, zemlji u kojoj posljednjih mjeseci Zeleni bilježe proboj i postali su druga stranka zemlje. 

SPD želi povišenje minimalne cijene budućeg nacionalnog certifikata emisija plina s učinkom staklenika, za sektore koje ne pokriva europsko tržište ugljika, među kojima su prijevoz, poljoprivreda i građevinarstvo.

Dvoje čelnika je vodilo vrlo ambicioznu kampanju o toj temi, uz podršku njemačkog ogranka Fridays for Future, pokreta švedske tinejdžerske aktivistice Grete Thunberg, vrlo praćene u Njemačkoj.

SPD također traži ulaganje 450 milijardi eura tijekom 10 godina u javne usluge, posebice obrazovanje, prijevoz, digitalno područje i zaštitu klime.

Netom prije glasanja je predsjednica konzervativne stranke CDU Annegret Kramp-Karrenbauer tražila od SPD-a da se "jasno angažira u korist zajedničke misije" koalicije na vlasti od 2018. koju Merkel namjerava voditi do kraja mandata 2021.

Pročitajte više