Njemački sud odbio priznati istospolni brak



SUD U BERLINU odbio je postaviti presedan i priznati homoseksualni brak dvojice muškaraca koji su se vjenčali u Kanadi, presudivši kako to može biti smatrano isključivo civilnim partnerstvom.

U njemačkom zakonu se brak definira isključivo kao savez muškarca i žene, a homoseksualnim partnerima se dopušta civilna unija.

Andreas Böttcher, 37-godišnji Nijemac, 2006. se u Montrealu u Kanadi vjenčao za svog dugogodišnjeg partnera, španjolskog plesača i koreografa, čiji identitet nije htio odati javnosti. Od suda u Berlinu je zatražio da prizna njihovu vezu kao brak nakon što su mu lokalne vlasti u studenom na registracijsku karticu napisale da je samac.

Samo civilna unija

Böttcher je sudu predočio kanadski certifikat o braku i izvod iz obiteljskog registra u Španjolskoj u kojem je naveden kao suprug svog partnera. Rekao je da je sa svojim partnerom u 17-godišnjoj vezi i da su se odlučili vjenčati oko pola godine prije nego što su otišli u Kanadu.

Španjolska je jedna od šest europskih zemalja koje dopuštaju istospolne brakove. "Njemačke vlasti ne bi ovo smatrale problemom da mi se partner zove Izabela", rekao je Böttcher.

Njemački sud je presudio da se brak sklopljen izvan granica države može smatrati samo kao civilna unija u Njemačkoj. Böttcher je prihvatio presudu iako je rekao da nije ispunio svoj cilj. "Barem sam postigao minimum", rekao je.

Njemačka Udruga gejeva i lezbijki oštro je kritizirala vlasti zbog činjenice da su Böttchera tjerale na sud kako bi mu brak sklopljen u Španjolskoj priznale kao civilnu uniju.

Pročitajte više