Njemački sud: Skidanje kondoma bez pristanka druge osobe je seksualno napastovanje

Ilustracija: Shutterstock

NAJVIŠI njemački građanski i kazneni sud objavio je da se skidanje kondoma tijekom seksualnog odnosa bez pristanka druge osobe odsad može pravno smatrati seksualnim napastovanjem, rekao je glasnogovornik suda. 

Nedavna presuda, iako poništena zbog manje formalne pogreške, prvi je put da se Savezni sud pravde (BGH) bavio temom takvog seksualnog prijestupa.

Muškarac se pretvarao da koristi kondom

Odluka suda temelji se na reviziji slučaja kojim se prethodno bavio regionalni sud u Dusseldorfu na sjeverozapadu Njemačke, a koji se ticao seksualnog odnosa između žene i IT stručnjaka.

Muškarac je izvadio kondom iz pakiranja u svojoj spavaćoj sobi i pretvarao se da ga je stavio. Žena, koja se okrenula, nije vidjela da uopće nije stavio zaštitu.

Na suđenju je rekla da se nikad ne bi upustila u seks bez zaštite pa je sud utvrdio da je došlo do seksualnog odnosa bez pristanka.

Savezni sud pravde presudio je da je regionalni sud bio u pravu kad je slučaj tretirao kao seksualno napastovanje. To što je žena imala oralni seks bez zaštite s muškarcem kratko prije toga bilo je nevažno za slučaj, rekao je sud.

"Mogao je biti osuđen čak i za silovanje"

Glasnogovornik je dodao da je regionalni sud muškarca mogao osuditi čak i za silovanje, a ne seksualno napastovanje.

Regionalni sud u Dusseldorfu je serijskog korisnika aplikacija za upoznavanje osudio na tri godine zatvora.

No, presuda je poništena je iz proceduralnih razloga, jer mu regionalni sud nije na vrijeme poslao jednu obavijest.

Pročitajte više

 

Pročitajte više