Njemački turist umjesto ispod ruševina, pet dana proveo u kineskom selu

SVE svjetske agencije prenijele su kako je nakon pet dana iz ruševina u Sečuanu izvučen preživjeli njemački turist, no on je zapravo te dane proveo u selu blizu epicentra.

62-godišnji Brakus Bogdan prošao je neozlijeđen u snažnom potresu te je pet dana proveo s kineskim seljacima koji su se brinuli za njega u izoliranoj zajednici. Bogdan je lociran u četvrtak, no vojnici su ga mogli evakuirati tek 115 sati nakon potresa zbog čega se proširila vijest da je izvučen iz ruševina.

"Ja sam dobro i sve je u redu sa mnom", kazao je agenciji Xinhua. Bogdana je potres zatekao u automobilu dok je prelazio most zajedno s vozačem i prevoditeljem.

"Planinar sam, no nikad se nisam našao u tako opasnoj situaciji. Sve se počelo micati, bilo je kao u paklu, poput atomske bombe, kao u filmu", izjavio je uzbuđeni Nijemac.

Nakon deset minuta potres se smirio pa je pobjegao iz automobila te su preko ruševina krenuli prema malom selu. Dočekala ih je djevojka koja im je ponudila hranu i vodu. Poslije ih je odvela u napuštenu tvornicu koja je preživjelima služila kao privremeno sklonište. Tamo su provodili dane dok su preko noći išli spavati u automobil.

"Želim zahvaliti tim Kinezima koji su se brinuli za nas. Ostao sam ganut njihovom brigom i otvorenošću. Možda ih posjetim opet, zajedno s još njemačkih turista, no sad idem u Njemačku supruzi i djetetu", kazao je Bogdan.

J.M.
Foto: AFP

Pročitajte više