Njemačko pravosuđe pokrenulo istragu protiv duhanske tvrtke

NJEMAČKO pravosuđe poreknulo je istragu protiv pojedinih članova poslovodnog odbora hamburške duhanske tvrtke Reemtsma zbog sumnje u krijumčarenje cigaretama i nedozvoljeni izvoz u Irak.

Djelatnici hamburškog javnog odvjetništva u srijedu su ujutro nastavili pretragu upravne zgrade i privatnih objekata Reemtsminih menađera.

Vodeće djelatnike Reemtsme, koja je u prošloj godini po prometu zauzela četvrto mjesto među svjetskim prerađivačima duhana, sumnjiči se da su neocarinjene, izvežene cigarete ponovno tajno uvozili u Njemačku na daljnju preprodaju.

Reemtsmi, koja između ostalog proizvodi cigarete marke West i R1, se osim toga, predbacuje da je 2000. preko jedne turske tvrtke u Irak izvezla cigareta u vrijednosti od 270.000 dolara čime je prekršen trgovinski embargo Ujedinjenih naroda protiv te zemlje.

Istraga je pokrenuta nakon uhićenja jednog preprodavača, građana Rusije njemačkog porijekla, koji je preprodajom neocarinjenih cigareta njemačku državnu blagajnu oštetio za tri milijuna eura.

Pročitajte više