koronavirus

Njemačkoj zbog zabrane ulaska sezoncima prijeti nestašica voća i povrća

Foto: EPA

NJEMAČKOJ zbog nedolaska sezonskih radnika prijeti nestašica voća i povrća, a ministarstvo poljoprivrede objavilo je u srijedu da radi na tome da se radnicima iz istočne Europe ipak dopusti dolazak na rad u Njemačku.

„Mi ne možemo bez sezonskih radnika. Ja s ministrom unutarnjih poslova Horstom Seehoferom vodim razgovore kako bismo pronašli rješenje za ovaj problem“, rekla je ministrica poljoprivrede Julia Kloeckner (Kršćansko-demokratska unija - CDU) u razgovoru za javni servis ARD. 

Ministar unutarnjih poslova Seehofer prošlog je tjedna, u sklopu mjera za sprječavanje širenja koronavirusa, zabranio ulazak u zemlju sezonskim radnicima s istoka Europe, prije svega iz Rumunjske, Bugarske i Poljske. 

Kloeckner je objasnila kako sa Seehoferom razgovara kako bi se „uskladili ciljevi“ zaštite stanovništva od zaraze s jedne i osiguranja berbe s druge strane. 

Nijemci strahuju da bi sezonci doprinijeli širenju zaraze

Ministrica poljoprivrede je rekla kako je u pronalaženje rješenja uključen i epidemiološki institut Robert Koch kako bi bilo zajamčeno da sezonski radnici ne doprinesu širenju zaraze. 

„Mi moramo jasno reći da je lanac prehrambene opskrbe, u koji nedvojbeno spadaju i poljoprivrednici i njihovi radnici, relevantan za održavanje sustava“, rekla je Kloeckner.

Prema pravilu koje je trenutno na snazi, od ograničenja kretanja su izuzete osobe koje rade u djelatnostima koje su „relevantne za funkcioniranje sustava“. 

Zabrana ulaska sezonskih radnika ozbiljno će se osjetiti u poljoprivredi

Zabrana ulaska sezonskih radnika koji već godinama pomažu u berbi u Njemačkoj mogla bi, po mišljenju Njemačkog saveza poljoprivrednika (DBV), utjecati i na opskrbu svježim voćem i povrćem u njemačkim samoposluživanjima. 

„Ponuda voća i povrća u njemačkim trgovinama će se smanjiti, što će sa sobom donijeti i povećanje cijena“, rekao je predsjednik DBV-a Joachim Rukwied za dnevnik Neue Osnabrücker Zeitung. 

Na njemačkim poljima godišnje pomaže oko 300.000 sezonskih radnika, mahom iz istočnoeuropskih zemalja, poput Rumunjske, Bugarske i Poljske. Proteklih godina su u berbi šparoga i jagoda pomagali i sezonci iz Hrvatske. 

Umjesto sezonaca, prednost će se davati nezaposlenima?

Kloeckner se proteklih dana založila za to da se pri berbi uposle podnositelji zahtjeva za azilom, koji dok čekaju rješenje svoje molbe u pravilu ne smiju raditi. 

Kao moguću zamjenu za sezonce s istoka Europe Kloeckner je predložila i nezaposlene. Ona je objasnila kako se dosad poljoprivrednicima prijavilo preko 40.000 radnika koji su spremni pomoći pri berbi. No istodobno se radi o radnicima bez iskustva i često bez fizičkih predispozicija za naporni rad u polju. 

„Ovi radnici su tek mala pomoć. Oni ne mogu zamijeniti iskusne sezonske radnike“, rekla je Kloeckner. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više