Njonjo: Danas je i blagdan svetog Josipa Radnika

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Predsjednik sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku povodom Međunarodnog praznika rada u kojoj naglašava da zadaća svih treba biti stalno poboljšanje zakonodavnog okvira koji odgovara na nove izazove, održavati ga primjenjivim i voditi računa o dobrobiti radnika i njihovih obitelji.

Radnici su prešli dug put od prosvjeda u Chicagu 1886. godine i borbe za priznanje temeljnih radničkih prava te za pravednije uvjeta rada. No, vrijeme u kojem živimo pred njih stalno stavlja nove izazove – od promjena uslijed galopirajućeg tehnološkog napretka, digitalizacije i primjene umjetne inteligencije do onih uzrokovanih migracijama i drugim novim okolnostima na tržištu rada, naglasio je u čestitki Jandroković.

Od radnika se, kaže, u takvim okolnostima traži sve veća mogućnost prilagodbe novim uvjetima, stalno stjecanje novih znanja i vještina, kao i novi obrasci radne fleksibilnosti. Pri tom, učinkovita i održiva zaštita radnika i njihovih prava ostaje pitanjem od najveće važnosti.

Predsjednik sabora podsjetio je i kako je 1. svibnja i blagdan svetog Josipa Radnika, zaštitnika rada i radnika, ali i zaštitnika obitelji te naše domovine.

Njonjo reklamira zabranu rada nedjeljom

Posljedicama promjena okolnosti u radnom okruženju iznimno su, kaže, izložene i naše obitelji.

Pitanje ravnoteže između radnog i slobodnog vremena, odnosno poslovnog i obiteljskog života stoga nastavlja iziskivati iznimnu pozornost, globalno i lokalno. Zakonskim izmjenama kojima se radnicima u trgovini u Hrvatskoj omogućava neradna nedjelja nastojimo postići takvu ravnotežu, naglasio je Jandroković.

"Rastuće promjene na tržištu rada pozivaju donositelje odluka i socijalne partnere na trajni dijalog te promišljanje aktualnih i budućih iskušenja. Stalno poboljšavati zakonodavni okvir koji odgovara na nove izazove, održavati ga primjenjivim i voditi računa o dobrobiti radnika i njihovim obiteljima - to su zadaće koje moraju biti u središtu djelovanja svih nas. Još jednom, svima vam čestitam Međunarodni praznik rada", poručio je ponedjeljak predsjednik sabora Gordan Jandroković.

Pročitajte više