Noćas u Francuskoj zapaljeno 1.173 vozila, uveden policijski sat

SNAGE reda utvrdile su da je 1.173 automobila zapaljeno tijekom 12. noći nasilja, od čega 240 u pariškoj regiji, te je, prema posljednjoj bilanci policije u utorak ujutro, uhićeno 330 osoba.

Francuski premijer Dominique de Villepin objavio je da od danas gradonačelnici i lokalne vlasti imaju pravo na uvođenje policijskog sata u francuskim gradovima i mjestima u kojima se pojave naznake ili dođe do izbijanja nasilja na ulicama.

Govoreći u televizijskom intervjuu, De Villepin je nasilje ocijenio neprihvatljivim, te je rekao da će biti provedene zakonske mjere potrebne za suzbijanje nasilja koje je proteklih dana u manjoj ili većoj mjeri pogodilo 300-tinjak gradova i mjesta diljem Francuske.

Noćas je Pariz, po prvi puta u posljednih 12 dana, zabilježio relativno mirnu noć, dok je noć ranije u Francuskoj zapaljeno 1.400 automobila. Dvanaest policajaca je lakše ozlijeđeno, a u nekoliko zgrada su bili podmetnuti požari.

Skupine mladih imigranata palile su automobile u predgrađima Pariza, Toulousea, Lilla, Lyona i Strasbourga nakon što je premijer Dominique de Villepin u ponedjeljak navečer na televiziji TF1 najavio slanje policijskih pojačanja u ugrožena područja i davanje ovlasti prefektima da "uvedu policijski sat ukoliko ocijene da je koristan za uspostavu mira i zaštitu građana".

De Villepin je odbacio zahtjeve da se u suzbijanje nasilja uključi vojska, ocjenivši kako "još nije dostignuta ta točka", te najavio mobilizaciju još 1.500 rezervnih policajaca koji će biti upućeni u pogođena područja, povećavajući broj angažiranih snaga policije i žandarmerije na 9.500 pripadanika.

Policija je objavila da su do ponoći u cijeloj Francuskoj zapaljena 324 vozila, te da je pritvoreno 65 izgrednika.

Prva izviješća govore da su neredi u utorak manjeg intenziteta od onih prethodnog dana kada je gorjelo više od 1.400 automobila, najviše od početka nasilja 27. listopada.


Mladi su na širem području Lyona, drugog po veličini grada u Francuskoj, u ponedjeljak navečer zapalili oko 40 automobila, a uhićeno je 12 izgrednika, objavila je policija.

U Toulouseu, na jugu zemlje, zapaljen je autobus i 30 automobila, a izgrednici su bacali Molotovljeve koktele na policiju koja je uzvraćala suzavcem.

U Bruay-sur-lEscautu, kraj Lillea, osnovna škola je izgorjela do temelja a u samom Lilleu je druga škola oštećena u požaru. Desetak automobila zapaljeno je u Lilleu, a najmanje dva u Strasbourgu.

"Ovo nasilje je neprihvatljivo i neoprostivo. Odgovor vlade bit će čvrst i opravdan", rekao je De Villepin u televizijskom obraćanju.

Premijerove televizijske izjave uslijedile su nakon što je objavljeno da su neredi odnijeli i svoju prvu žrtvu, 61-godišnjeg Jean-Jacquesa Le Chenadeca. Njega je u petak jedan izgrednik udario u glavu dok je sa susjedom razgovarao ispred svoje kuće u pariškom predgrađu Stains. Le Chenadec se srušio, udario glavom i pao u komu iz koje se nije probudio.

"Želim da ti ljudi budu kažnjeni", rekla je njegova udovica novinarima nakon što ju je primio ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy. Međutim, Nicole Le Chenadec je kazala kako ne znači da je napad bio nužno povezan s neredima, već je mogao biti i akt osvete lokalne mladeži koja nije voljela njezinog supruga.

U ponedjeljak navečer objavljeni su i rezultati ispitivanja javnog mnijenja instituta LH2, koji su pokazali kako 71 posto Francuza vjeruje da su potezi De Villepinove vlade u rukovođenju krizom "išli u krivom smjeru".

Pročitajte više