Norac, Petrač i Sulić izašli iz zatvora

JUTROS nešto nakon šest sati, iz zatvora u Popovači izašli su Mirko Norac, Hrvoje Petrač i Leon Sulić. Uvjetni otpust im je odobren nakon što su odslužili više od dvije trećine kazne.

Po Petrača su prije svitanja došli sinovi i odvezli oca u svom Porche Cayenneu. Mirko Norac sam je otišao iz Lipovice u crnom Passatu, kao i Leon Sulić.

Povjerenstvo za prijevremeni otpust u rujnu je bilo jednoglasno kod puštanja Petrača i Sulića, koji su priložili obilatu medicinsku dokumentaciju kao potvrdu da im narušeno zdravlje. U slučaju Norca nisu bili jednoglasni, jer osuđenik za ratni zločin nije iskazao kajanje.

Mirko Norac je u zatvoru proveo više od deset godina, od ožujka 2001. Prvo je osuđen na 12 godina zbog ratnog zločinca na području Gospića, a još šest godina dobio je za zločine u Medačkom džepu. Vrhovni sud kasnije mu je odredio jedinstvenu kaznu od petnaest godina. Dok je bio u zatvoru, stigao se oženiti, dobiti dvoje djece i diplomirati. Živjet će u Zagrebu.

Hrvoje Petrač je osuđen na sedam i pol godina zatvora zbog otmice sina Vladimira Zagorca u veljači 2004. Nakon toga je više od godinu dana bio u bijegu, a kad je uhićen u Grčkoj, javno je zaprijetio tadašnjem premijeru Ivi Sanaderu, kazavši da je "Smranader upravo počinio političko samoubojstvo". Za boravka u zatvoru imao je niz povlastica, često je dobivao slobodne vikende pa ga se moglo vidjeti u šetnjama zagrebačkim centrom.

Leon Sulić osuđen je 2007. za gospodarski kriminal u tvrtki Croatiabus težak 15,5 milijuna kuna. Dobio je sedam godina zatvora, no Vrhovni sud mu je smanjio na pet. Druga presuda, još uvijek nepravomoćna, stigla je u travnju ove godine. Sulić je dobio dvije godine zatvora jer se nizom malverzacija na štetu Croatiabusa domogao stana vrijednog više od 589 tisuća kuna.

Pročitajte više