Nordijski čelnici u posjetu Tajlandu

Trojica nordijskih čelnika u ponedjeljak su pozvali Tajland da pokrene istragu o tomu zašto je izostalo upozorenje o plimnim valovima koji su uslijedili nakon razornog potresa u južnoazijskim zemljama 26. prosinca pri čemu je poginulo oko 160.000 ljudi, od toga 10.000 stranaca.

"Želimo da se provede istraga o tomu zašto je izostalo upozorenje o plimnim valovima. Potres se dogodio puno prije nego što su uslijedili tsunamiji. Zašto je izostalo upozorenje?", zapitao se švedski premijer Goeran Perrson na konferenciji za novinare.

Person je zajedno s finskim kolegom Mattijem Vanhanenom i norveškim premijerom Kjellom Magneom Bondevikom podupro zamisao o tomu da Tajland postane centar u kojemu će biti postavljen sustav koji će na vrijeme upozoravati na nastanak tsunamija kako bi se ubuduće izbjegle slične katastrofe.

"Puno Europljana želi i dalje dolaziti u ovu lijepu zemlju na odmor, ali ne ukoliko je njihova sigurnost ugrožena", rekao je Perrson na konferenciji za novinare održanoj u Phuketu.

Finski, norveški i švedski premijeri doputovali su u nedjelju u Bangkok gdje su ih primili tajlandski kralj Bhumibol Adulyadej i premijer Thaksin Shinawatra. Oni su im izrazili sućut u povodu tragedije koja je pogodila zemlju te su se zahvalili na velikodušnosti koju je pokazao tajlandski narod pomažući stranim turistima. U svjetski poznatim ljetovalištima poput Phuketa, Phang Nga, Krabija i Phi Phija prema posljednjim procjenama 26. prosinca odmaralo se oko 10.000 stranih turista.

(Hina) xmh ysb

Pročitajte više