Norijada uz policiju i video-nadzor

DANAS je posljednji dan nastave završnim razredima svih srednjih škola, pa se u svim gradovima Hrvatske održavaju maturalne proslave. Kako ne bi dolazilo do neugodnih situacija kao prošlih godina, maturante će na svakom koraku pratiti policija.

Maturanti su se u podne okupili na Trgu bana Jelačića, a onda su u povorci pošli prema Jarunu, gdje je za njih grad Zagreb priredio središnju proslavu.

Maturanti su na putu prema Jarunu imali i pratnju; policiju, zaštitare u narančastim odorama te zdravstvene ekipe. Na nekim mjestima postavljen je i video-nadzor, a policajci su bili i u svim sredstvima javnog prijevoza.

Na Jarunu će maturanti dobiti pecivo i vodu,  jer je zabranjeno unošenje alkohola. Policajci će pregledati svakog posebno kako bi se izbjeglo pijančevanje. Koncert počinje u 14 i traje do 23 sata. Osim koncertom maturanti će se na Jarunu zabaviti i nogometom, odbojkom na pijesku, badmintonom, mini-golfom, stolnim tenisom ili pak povlačenjem konopa.

Dogradonačelnik Milan Bandić pozvao je gradske zastupnike da u što većem broju sudjeluju na proslavi, a oni će, kao i profesori i ravnatelji, nositi bijele majice s natpisom "Dan zagrebačkih maturanata".

Ravnateljica Hrvatskog Caritasa Jelena Brajša za Hinu je izjavila da su maturanti Srednje medicinske škole u Vinogradskoj odlučili svoj Dan uveličati kupnjom higijenskog pribora za 150 zagrebačkih beskućnika. Oni će danas popodne dar predati beskućnicima u njihovu boravištu na zagrebačkom Glavnom kolodvoru.

U Osijeku slavlje je počelo u 11 sati na središnjem Trgu. Osječki maturanti također će pod budnim okom policije krenuti prema lijevoj obali Drave gdje će se održati fešta.

U svim hrvatskim gradovima, policajci će pratiti maturante na svakom koraku, kako ne bi došlo do vandalizma kao prijašnjih godina.

Naime, prošle godine maturanti su oštetili 27 tramvaja u Zagrebu, deset autobusa - od toga devet u Rijeci i jedan u Dubrovniku, te u Rijeci dva osobna automobila. Policija je zbog tučnjava i remećenja javnog reda privela trideset maturanata.

Deseci maturanata prošle su godine završili u bolnicama, srećom s lakšim ozljedama. Jedan maturant u Osijeku bio je kritičnom stanju.

U Hrvatskoj je oko 48 tisuća maturanata od kojih 11.300 u Zagrebu. Upisi za oko 12.950 tisuća novih studenata na Sveučilište u Zagrebu održat će se od 14. do 18. srpnja.

Četverogodišnji program u Zagrebu danas je završilo 8550 učenika, od kojih gimnazije oko 3450. Oni će se do 5. srpnja moći prijaviti na razredbeni postupak za upise na fakultete od 7. do 11. srpnja.

Pročitajte više