NORVEŠKA ČESTITA HRVATSKOJ NA BRZOM RAZVOJU DEMOKRACIJE

Predsjednik norveškog parlamenta Jorgen Cosmo u četvrtak je, tijekom razgovora sa svojim hrvatskim kolegom Vladimirom Šeksom, čestitao Hrvatskoj na brzom razvoju demokracije ostvarenom posljednjih godina.

"Nikada u europskoj povjesti nisam vidio tako brzi razvoj demokracije", rekao je Cosmo. "Čestitam Hrvatskoj jer se vrlo brzo razvila od zemlje u ratu do kandidata za ulazak u Europsku uniju", dodao je.

Parlamentarna izaslanstva dviju država razgovarala su o suradnji u pregovorima Hrvatske s EU-om te nastavku norveške i međunarodne pomoći u razminiranju Hrvatske.

Cosmo je izrazio spremnost svoje vlade da hrvatskom političkom vodstvu prenese iskustva u pretpristupnim pregovorima i najavio da će se zauzeti za nastavak pomoći u uklanjanju mina. Norveška je, naime, počela pregovarati o ulasku u EU, ali su njezini građani na referendumu odbacili članstvo u organizaciji.

Parlamentarci su razgovarali i o iskustvima u nadzoru izvršne vlasti i državne uprave, kojemu je cilj smanjiti korupciju u tijelima vlasti.

Predsjednika norveškog parlamenta u nastavku višednevnog posjeta primit će predsjednik RH Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader, a sastat će se i s drugim dužnosnicima vlade i Sabora.

(Hina) xbcav ydj

Pročitajte više