Nova afera u Segetu. Općinu čeka kaznena prijava, sumnja se na pogodovanje

Foto: Privatni album

SREDINOM srpnja istječe koncesija tvrtki Michieli-Tomić s Brača koja već deset godina odvozi smeće u Segetu. Index je u posjedu dokumenta kojim je segetska lokalna vlast po svemu sudeći planirala njihovu koncesiju produžiti aneksom ugovora, što je protivno zakonu.

Više odvjetnika potvrdilo nam je da je, prema Zakonu o koncesijama, za usluge koje se obavljaju kontinuirano potrebno godinu dana prije isteka koncesije pokrenuti postupak davanja nove koncesije. Unatoč nekoliko upita koje smo uputili Općini Seget, njihovo očitovanje nismo uspjeli dobiti.

Odvjetnici: Ovo je strašno. Aneksom se ne može produljivati koncesija

Na situaciju se osvrnuo odvjetnik Mirko Roguljić uz pomoć kojeg je dio nezavisnih vijećnika Općine Seget pokrenulo kaznenu prijavu protiv Općine jer smatraju da je ovakav način dodjeljivanja koncesije nelegalan, a sve kako bi se pogodovalo tvrtki s Brača.

“Po meni se koncesija dana na deset godina, i to za obavljanje javne usluge, ne može produžiti aneksom ugovora. Prema članku 17. Zakona o koncesijama stoji da se za usluge koje se odvijaju kontinuirano mora pokrenuti postupak davanja koncesije godinu dana prije isteka same koncesije. Samim tim, produženjem se na ovakav način krši Zakon o koncesijama, ali i Zakon o gospodarenju otpadom.  

Aneksom je moguće produžiti ugovorne odnose koji nisu ovakve prirode, dakle između fizičkih osoba. Ovakav način produljenja koncesije, po meni, ne stoji. Zbog toga su mi se nezavisni odvjetnici obratili te smo složili kaznenu prijavu u vidu prekoračenja ovlasti koju ćemo uskoro i podnijeti Državnom odvjetništvu. Te odredbe zakona ne mogu biti nepoznate vladajućoj većini u Segetu.

Takvo produženje je u cijelosti protivno Zakonu o koncesijama i Zakonu o gospodarenju otpadom. To je evidentno prekoračenje ovlasti vladajuće većine. Stavili su to na dnevni red, s tim da materijali nisu bili dostupni ostalim vijećnicima. Niti sam aneks nije bio dostupan vijećnicima i to je po meni protuzakonito”, kaže Roguljić.

Za komentar smo upitali i odvjetnicu Viktoriju Knežević, koja je cijeli slučaj komentirala kao “strašan”. I ona tvrdi da je Općina trebala pokrenuti novi natječaj za davanje koncesija.

“Ovo je strašno. Trebali su izdati natječaj. Ne razumijem odluku o sklapanju aneksa. Oni su prije deset godina sklopili ugovor o koncesiji, a u međuvremenu su u tom istom ugovoru kroz godine proveli još šest aneksa.

Ako su se kroz deset godina toliko izmjenjivale okolnosti i stavke ugovora, onda je trebalo ugovor raskinuti i provesti novi natječaj”, kazala nam je Knežević.

Vijećnici iz oporbe: Općina nije ni pokrenula postupak javne nabave

Ante Barada, općinski vijećnik iz Segeta, ispričao je za Index kako je na 12. Sjednici segetskog Općinskog vijeća 16. prosinca 2022. godine izglasan Plan davanja koncesija za 2023. unutar kojeg se nalazila i koncesija za obavljanje javne usluge prikupljanja, odvoza i zbrinjavanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada na području Općine Seget.

Kaže kako se koncesija planirala dati na pet godina te da je očekivao da će se postupak javne nabave raspisati početkom godine, budući da su bili upoznati s činjenicom da ugovor istječe 15. srpnja 2023. godine.

Kaže kako je prva sjednica Općinskog vijeća Općine Seget u 2023. godini održana tek 25. ožujka, a da do zadnje sjednice, koja je održana 29. svibnja, među materijalima uopće nije bio postupak javne nabave za zbrinjavanje otpada.

Foto: Privatni album

“Kako nam se ne bi dogodio napuljski scenarij, potražili smo potencijalno rješenje u Trogir Holdingu u čijem društvu Općina Seget ima ukupno 3657 poslovnih udjela. Nakon razgovora s gradonačelnikom Grada Trogira, spomenuti prijedlog smo stavili na glasanje, a isti nam je od HDZ-ove većine odbijen bez rasprave.

Aneks ugovora dodan je kao točka dnevnog reda na početku same sjednice i isti je HDZ-ovom većinom, iako smo upućivali na mogućnost kaznenog djela, usvojen. Trogir Holding bio bi privremeno rješenje dok Općina Seget ne bi osnovala vlastito društvo.

U prošlosti je bilo pokušaja da se takvo društvo formira i osnovane su Urednost 2006. i 2013. Oba društva su zatvorena, ali oko njihovog osnivanja i zatvaranja bilo je puno pitanja i nejasnoća”, kazao nam je segetski vijećnik Ante Barada.

"Vijećnicima je zabranjeno ući u zgradu Općine. Ne znamo ni tko je tamo uopće zaposlen"

Njegov kolega, također vijećnik, Luka Jadrić komentirao je komunikaciju s Općinom te zaposlenicima čija su imena oni kao vijećnici tražili. Jadrić kaže da do danas ne znaju imena i funkcije zaposlenih ljudi u Općini te tvrdi kako je vijećnicima ulaz u zgradu Općine zabranjen.

“Komunikacija s načelnikom, kao i zaposlenicima čija imena i funkcije do danas ne znamo je nepostojeća, iako smo zatražili njihove ugovore. Kao vijećnicima nije nam dozvoljen pristup u zgradu. Ante Barada je primjerice 17. prosinca 2021. godine zatražio sastanak s načelnikom Općine Seget zbog nepostojećih rasvjetnih tijela u njegovoj ulici, a do današnjeg dana nije dobio odgovor na upit. Općina Seget je do prošle godine koristila @inet.hr adresu na koju nam je gotovo na dnevnoj bazi dolazila poruka kako je inbox Općine Seget pun”, kazao nam je Jadrić.

Index je u nekoliko navrata poslao upite i pokušao stupiti u kontakt s Općinom Seget, no do objavljivanja ovog članka nisu nam se javili.

"Smeće u Segetu može odvoziti i trogirski Holding"

Općina Seget ima 3.97 posto udjela u Trogir Holdingu i na osnovu toga ovo javno poduzeće može odnositi smeće u Segetu, što nam je potvrdio i trogirski gradonačelnik Ante Bilić.

“S obzirom na činjenicu da općina Seget ima jedan mali udio u vlasništvu Trogir Holdinga, što datira još iz vremena kada je današnja općina Seget pripadala nekadašnjoj općini Trogir, koja ne postoji već više od 30 godina, da - postoji zakonska osnova da Trogir Holding odvozi otpad iz općine Seget.

Međutim, da bi se to ostvarilo, inicijativa mora doći od Općine Seget, a po eventualnom usuglašavanju ugovora, potreban je i određen vremenski period kako bi se osigurali tehnički preduvjeti u smislu mehanizacije i ljudskih resursa, a to je barem 12 mjeseci”, kazao nam je.

Odvoz u Trogiru povoljniji je nego u Segetu

Usporedili smo cijene minimalne javne usluge i pražnjenja kante od 120 litara u Trogiru i Segetu. Ustanovili smo da su cijene te usluge skuplje u Segetu. Minimalna javna usluga skuplja je u Segetu, ali je isto tako duplo skuplje i pražnjenje kanti. Ipak, najveća razlika je u cijeni minimalne javne usluge i odvozu otpada za nekućanstva gdje su ti iznosi puno viši.

Trogirski holding
Michieli-Tomić u Segetu
Cijena u Segetu
Cijene odvoza u Segetu

Stanovnik Segeta: Potkradaju nas

Nekoliko stanovnika Segeta požalilo nam se na izrazito skupe račune odvoza smeća, a i spomenuli su nam da su im iz tvrtke slali opomene pred ovrhe nakon samo jednog neplaćenog računa.

Jedan od nezadovoljnih stanovnika Segeta je i Karlo Gruber koji tvrdi da njegova obitelj mjesečno plati deset eura za dva pražnjenja kante od 120 litara. Gruber smatra da s takvim računima nešto ne štima, a najviše sumnja u vjerodostojnost i ispravno očitavanje čipiranih kanti.

“Nešto s računima ne štima. Oni očitavaju odvoz kante, a tko kaže da sam, kad meni na kraju mjeseca dođe račun, stvarno tri ili četiri puta praznio kantu. Može doći do greške pa da se dva puta kanta očita. Žalio sam se Michieli-Tomiću i tražio da se točno vidi kada sam, koji dan i u koliko sati praznio kantu.

Izbjegavaju mi dati taj podatak. To znači da nas potkradaju. Ne vjerujem njihovim računima pogotovo zato što je jedan moj susjed dobio nalog za ovrhu od firme Solvent iz Zagreba koju je angažirao Michieli-Tomić jer su tvrdili da jedan mjesec nije platio račun za odvoz smeća. 

Njemu su plaćanja prema Michieli-Tomić vršena putem trajnog naloga putem Zagrebačke banke. Ja sam uvidom iz mjesečnog izvješća banke utvrdio da se Michieli-Tomić uredno naplatio. Kontaktirao sam tvrtku u Zagrebu koja je poslala nalog za ovrhu i dokumentirano dokazao činjenicu o neurednom poslovanju tvrtke s Brača. Odgovorili su mi da zaboravim na tu ovrhu”, priča nam Gruber.

"Kada tvrtka bude transparentna u načinu naplate, neće biti sumnji"

Ispričao nam je i kako su on i supruga poslali brojne upite i primjedbe tvrtki Michieli-Tomić te da su im samo jednom odgovorili - i tada su ih optužili za prijetnju.

“Do sada smo supruga i ja poslali ni sam ne znam koliko mailova Michieli-Tomiću. Šaljemo ih godinama i nema odgovora. Samo jednom su mi odgovorili i to kada sam im pisao da nisam zadovoljan pražnjenjem kanti u mjestu Seget Vranjica.

To je bilo protestno pismo napisano velikim slovima, a iz tvrtke su mi odgovorili da je to uvredljiv način pisanja poruke jer može označavati prijetnju. Uredno plaćamo račune koje dobijemo, ali tvrdim da nas netko žestoko potkrada.

Smatram da kod čipiranja kanti prilikom pražnjenja na računu mora biti datum i sat te usluge. Tek tada će usluga i računi biti transparentni i neće biti sumnje”, rekao nam je Karlo Gruber, stanovnik Segeta.

Bračka tvrtka radi u sedam općina na temelju koncesije 

Michieli-Tomić d.o.o. je tvrtka s Brača koja na temelju koncesije trenutno gospodari otpadom u sedam općina. Započeli su s radom krajem devedesetih godina kada su dobili prvu koncesiju za gospodarenje otpadom u Općini Pučišća, a onda kasnije i u općinama Selca, Bol, Nerežišća, Milna, Sutivan, Postira i Pučišća.

Na njihovoj službenoj stranici piše kako se radi o općinama u kojima živi oko 10.000 stalno naseljenih stanovnika koji s turističkim noćenjima proizvode oko 14.000 tona otpada na godinu.

Slijedom razvoja, tvrtka preuzima i koncesije za gospodarenje otpadom na području Općina Seget, Okrug, Pirovac i Stankovci za koje koristi resurse deponija komunalnog otpada Plano Trogir, Bikarac, Šibenik i Karepovac Split, stoji također na stranici.

Također, tvrtka je u prošloj godini ostvarila ukupni godišnji prihod u iznosu od 3.163.459,69 eura, što predstavlja relativnu promjenu ukupnih prihoda u odnosu na 2021. kada su ostvarili ukupne godišnje prihode u iznosu od 2.283.644,04 eura. I tvrtku Michieli-Tomić smo također pokušali kontaktirati kako bismo dobili njihov komentar na optužbe, ali bez uspjeha.

Pročitajte više