Nova anketa: HDZ ima gotovo kao SDP, Most i Možemo skupa

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

U DNEVNIKU NOVE TV objavljeno je redovito mjesečno istraživanje Crobarometar. 

HDZ je i dalje vodeća stranka. Imaju potporu 28,4 posto sigurnih i vjerojatnih birača. Nema velikih promjena ni kod SDP-a. Kao i prošlog mjeseca na drugom je mjestu s 12,7 posto potpore. Treći je MOST s 8,9 posto, slijedi Možemo koje podržava 7,9 posto ispitanika. Na stabilnom petom mjestu sa 6,2 posto je Domovinski pokret koji drugi mjesec zaredom bilježi blagi rast potpore.

Građani su i dalje dosta pesimistični, pa tako da zemlja ide u lošem smjeru misli njih 75 posto. Da je smjer u kojem zemlja ide dobar misli 19 posto, dok jasan stav nema 6 posto ispitanika.

Rad Vlade ne odobrava 66 posto birača, odobrava ga 26 posto birača. Niti odobrava niti ne odobrava je 8 posto ispitanih. Potpora predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću je stabilna. 40 posto ispitanih uglavnom odobrava njegov rad, dok 55 posto ne odobrava. 5 posto ispitanih nema jasno definiran stav.

Milanović najpopularniji

Zoran Milanović prvi je i po pozitivnom dojmu kod ispitanika. Tako o njemu misli 50 posto ispitanih, a 44 posto o Zoranu Milanoviću ima negativan dojam. Božo Petrov je drugi s 40 posto pozitivnog dojma, dok 45 posto o njemu misli negativno.

Tomislav Tomašević je na trećem mjestu. 39 posto ispitanih o njemu misli pozitivno, a 44 posto ima negativan dojam. Slijedi Ivan Penava s 37 posto pozitivnog dojma kod birača i 44 posto negativnog. Peti je Andrej Plenković kojeg 36 posto ispitanika doživljava pozitivno, a 50 posto negativno.

Među najveće probleme u zemlji građani ističu korupciju i kriminal na visokoj razini, zatim teme koje su povezane, a to su visoke cijene i inflacija, gospodarstvo te životni standard i niske plaće. Istraživanje je provedeno između 1. i 21. listopada na uzorku od 987 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%

Pročitajte više