Nova anketa za Zagreb: Tomašević prvi, ni SDP-ovog Klisovića ni Škore nema u prva tri

Screenshot: N1

OBJAVLJENA je nova anketa N1 televizije o raspoloženju birača pred izbore u Zagrebu. 

Na prvom mjestu nema značajnih iznenađenja, na njemu je Tomislav Tomašević s 37.3 posto podrške, što je neznatan pad s 37.6% koliko je imao u prethodnoj anketi N1.

Drugi je HDZ-ovac Davor Filipović s 13.4 posto.

Treća je Vesna Škare Ožbolt s 10.1 posto.

Četvrti je Miroslav Škoro sa 7.7 posto. 

Peti je SDP-ov Joško Klisović sa 7.6 posto, koji je pao s drugog na peto mjesto. U prošloj anketi imao je podršku od 11.7 posto.

Slijedi Jelena Pavičić Vukičević sa 6.5%, a Zvonimir Troskot i dalje se drži na oko 5% (ranije je imao 4.8%).

Raste HDZ-ovac

Tomaševića razmatra i gotovo trećina glasača koji još nisu sigurni za koga će glasati (6.4%). Glasači u Tomislavu Tomaševiću vide dobrog poznavatelja situacije u Zagrebu (19.2%), sposobnog provesti nužne promjene (18.5%) u načinu upravljanja gradom. Vjerodostojan je i u odnosu na druge kandidate, ističe se poštenjem 47.9%, neovisnošću (41%) i bliskošću ljudima (47.3%). Također, značajno manji postotak glasača smatra da je željan vlasti i neiskusan.

U odnosu na ožujak (10.7%) Davor Filipović pokazuje trend rasta na 13.4%. HDZ-ovog kandidata podržava najlojalnije biračko tijelo – 91.5% glasača sigurno će glasati za njega. HDZ privlači mali postotak ostalih stranaka pa Davor Filipović u kampanji mora računati na disciplinu i izlaznost vlastitih birača. Glasači ga općenito smatraju najmanje iskusnim od vodećih kandidata, ovisnim o HDZ-u i najmanje bliskim ljudima.

Vesna Škare Ožbolt (10.1%) zadržala je svoju poziciju među vlastitim biračima. Glasači smatraju da je najiskusniji kandidat, a neovisna pozicija osigurava joj vjerodostojnost. Stabilnost je čini snažnim izazivačem za drugi krug. No za veći iskorak morat će se jasnije profilirati i aktivirati neodlučne glasače koji je razmatraju: istaknuti viziju grada, vrijednosti za koje se zalaže.

Miroslav Škoro četvrti je sa 7.7% (naspram 8.3% u ožujku). U odnosu na vodeće razmatra ga najmanje neodlučnih birača (7.7%). Iako ga najviše birača doživljava kao ugodnog, staloženog sugovornika (26.4%), Miroslav Škoro morat će znatno snažnije aktivirati glasače MOST-a i HDZ-a. U odnosu na vodeće kandidate značajno je "željniji" vlasti  (41.5%), a najmanje se ističe i kao vođa.

Veliki pad SDP-ovog Joška Klisovića

Joško Klisović nakon pozitivne reakcije na kandidaturu nije uspio zadržati entuzijazam biračkog tijela (pad s 11.7% na 7.6%). Pad je djelomično uzrokovala kandidatura Anke Mrak Taritaš s kojom je SDP koalirao na prethodnim izborima. No veći je problem da kandidat SDP-a zasad vodi pozitivnu kampanju kojom ne uspijeva vratiti gotovo trećinu glasača stranke koji u Tomislavu Tomaševiću vide vođu ljevice. Uz Davora Filipovića smatra se najmanje iskusnim kandidatom, ovisnim o stranci. Joško Klisović nije uspio vlastite prednosti – stručnost (10.1%), rad u interesu razvoja (11.1%) – nadograditi motivirajućom vizijom grada.

Jelena Pavičić Vukičević u kampanju ulazi sa 6.5%. Prednosti koje kandidatkinja može iskoristiti su iskustvo tima kojim je okružena, poznavanje funkcioniranja grada i resursi grada s kojima trenutno raspolaže. U odnosu na vodeće kandidate biračko tijelo doživljava je kao "željnu" vlasti (23.5%). Za rast mora definirati vlastitu politiku (doživljava se ovisnom o naslijeđu Milana Bandića; neovisna – 5.9%) i pokazati veći stupanj bliskosti s ljudima (samo 10%).

Kako bi po ovome izgledala nova Gradska skupština

Utrka za Gradsku skupštinu izuzetno je neizvjesna. Koalicija Možemo! i Zagreb je naš! vodi s 29.3%, a slijede HDZ (19.7%), SDP (11.4%), Nezavisna lista Vesne Škare Ožbolt (9.6%), Domovinski pokret (8%), MOST (5.8%) i na rubu izbornog praga BM 365 – Stranka rada i solidarnosti s 4.6%.

Glasači Tomislava Tomaševića u znatnijem broju ostaju vjerni SDP-u. Dio glasača ljevice vjeruje da platforma Možemo! ovisi o par snažnih imena, a da SDP ima ljude koji mogu provesti promjene u gradu. Kandidat Možemo! morat će ih uvjeriti da iza njega stoji stabilna organizacija s timom sposobnih ljudi.

HDZ drži bolji rezultat nego na prošlim lokalnim izborima, ali pada u gradu u odnosu na parlamentarne izbore. Pred Davorom Filipovićem je zadatak zadržati tradicionalne glasače stranke koji odlaze Vesni Škare Ožbolt i sve nezadovoljne koji odlaze MOST-u i DP-u (pa čak i Tomislavu Tomaševiću).

SDP također pada u odnosu na prethodne izbore. Većina odlazi platformi Možemo!, a dio na bivšeg koalicijskog partnera s parlamentarnih izbora GLAS. Joško Klisović ima težak zadatak predstavljanja novih, umjereno lijevih politika koje sprječavaju odljev birača, posebice mladih.

Nezavisna lista Vesne Škare Ožbolt ovisi o lojalnosti glasača i također ne uspijeva motivirati ostale birače.

Domovinski pokret i MOST bore se za ostala mjesta u Skupštini. MOST-ovi birači nagrađuju neovisnu poziciju stranke, većina ih ostaje lojalna još od parlamentarnih izbora. Domovinski pokret im oduzima desetak posto glasača, no obje stranke motiviraju vrlo malo HDZ-ovaca.

Za ulazak u Skupštinu bori se i BM 365 – Stranka rada i solidarnosti, koja privlači raznolike birače s lijeva i desna, a tek mora definirati jasne politike s kojima će se suprotstaviti vodećima.

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku 800 punoljetnih građana grada Zagreba, koji će sigurno ili vjerojatno glasati na predstojećim lokalnim izborima za gradonačelnika i Skupštinu Grada Zagreba. Anketiranje je provedeno od 8. do 12. travnja, a mogućnost pogreške je +/- 3.46%.

 

Pročitajte više