Nova azijska oluja: Tajfun Etau odnio najmanje devet života u Japanu

NAJMANJE je devet ljudi poginulo, dok ih je desetak nestalo nakon što je tajfun Etau pogodio zapadni dio Japana, donijevši tom području jaku kišu, poplave i odrone tla. Prema informacijama japanske meteorološke agencije, Etau postiže brzinu od 108 kilometara na sat i počeo se kretati od sjeverozapada, a predviđa se da bi mogao pogoditi istočni dio Japana, uključujući i Tokyo, sutra u ranijim jutarnjim satima.

Drugi azijski tajfun

Kako se oluja bude kretala prema sjeveru, meteorolozi upozoravaju na daljnju jaku kišu i odronjavanje tla. Oluja je, zapravo, drugi tajfun koji je unutar nekoliko dana pogodio Aziju. Podsjećamo, tajfun Morakot prošlog je tjedna pogodio Kinu, a prema trenutnim informacijama i dalje ne slabi na obalnim dijelovima te zemlje. Samo danas je odnio najmanje 12 života na Tajvanu i uzrokovao najveću poplavu na tom otoku u posljednjih pet desetljeća.

Olujni oblak

Etau, u prijevodu "olujni oblak", prvo je pogodio glavni japanski otok Honshu proteklog vikenda, poplavivši pritom stotine domova i prisilivši tisuće stanovnika na potragu za novim skloništima. Prema policijskom izvješću, među poginulima su i dvojica muškaraca i jedna žena, koji su se utopili u iznenadnoj poplavi. Evakuirano je oko 2.200 ljudi, trenutno smještenih po javnim školama u Hyogou.

Svakog ljeta i jeseni Japan pogodi desetak tajfuna koji često ometaju i zračni i željeznički promet.

Pročitajte više