Nova knjiga o Trumpu. "Dokumente bacao u WC, razmišljao o bombaškim napadima..."

Foto: EPA

BIVŠI američki predsjednik Donald Trump zamalo je otpustio svoju kćer i rutinski bacao dokumente u WC školjku. Ovi eksplozivni detalji i još mnogo toga otkriveno je u knjizi "Confidence Man" (Čovjek od povjerenja) novinarke The New York Timesa Maggie Haberman, koja je objavljena u utorak.

Knjiga prati Trumpa od vremena kada je bio newyorški biznismen do njegovog života nakon predsjedničkog mandata. Sadržaj knjige proizlazi iz intervjua s više od 200 izvora, uključujući bivše suradnike, kao i tri intervjua sa samim Trumpom, piše BBC.

Bivši predsjednik napao je Haberman, pišući na društvenim mrežama kako knjiga sadrži "mnogo izmišljenih priča bez provjere činjenica". Ovo je osam najvećih otkrića "Confidence Mana".

1. Trump je htio otpustiti Ivanku i Jareda Kushnera

Haberman piše kako je na sastanku s tadašnjim šefom kabineta Johnom Kellyjem i tadašnjim savjetnikom Bijele kuće Donom McGahnom, Trump bio blizu toga da na Twitteru napiše da njegova kći Ivanka i zet Jared Kushner - oboje viši suradnici Bijele kuće - napuštaju svoje dužnosti.

Zaustavio ga je Kelly, koji mu je savjetovao da prvo razgovara s Ivankom i Kushnerom prije nego što objavi tweet. Trump nikada nije razgovarao s njima i oboje su ostali suradnici Bijele kuće do kraja njegova predsjedničkog mandata.

Knjiga također otkriva da je Trump često omalovažavao svog zeta, a jednom je komentirao da Kushner "zvuči kao dijete" nakon što je čuo njegov javni govor 2017. godine. Trump je negirao da je ikada želio otpustiti Ivanku i njezinog supruga: "Čista fikcija. Nikad mi to nije palo na pamet".

2. Trump je razmišljao o bombaškim napadima na laboratorije droge u Meksiku

Haberman piše da je Trump nekoliko puta iznio mogućnost bombardiranja meksičkih laboratorija za proizvodnju droge, što je zaprepastilo bivšeg američkog ministra obrane Marka Espera. Ideja je proizašla iz razgovora koji je Trump vodio s Brettom Giroirom, admiralom i javnozdravstvenim dužnosnikom.

Giroir je ušao u Ovalni ured u svečanoj odori - kao što je uobičajeno za dužnosnike javnog zdravstva koji imaju vojni čin - i rekao Trumpu da bi objekte koji proizvode ilegalne droge u Meksiku trebalo tretirati kao vojne ciljeve kako bi se zaustavio njihov ilegalni prijenos u SAD.

Misleći da je Giroir djelatni časnik američke vojske, Trump je tada predložio bombardiranje pogona. Na kraju je Bijela kuća zatražila od Giroira da prestane nositi uniformu.

3. Trump se bojao da će umrijeti od covida-19

Kada se Trump razbolio od covida-19 u listopadu 2020. godine, njegovo stanje u Bijeloj kući se pogoršavalo i bojao se smrti.
U jednom je trenutku zamjenik šefa njegova kabineta, Tony Ornato, upozorio predsjednika da će morati pokrenuti postupke kako bi osigurao kontinuitet vlade, ako mu se zdravlje dodatno pogorša.

Trump je bio u strahu unatoč njegovim pokušajima da minimizira pandemiju, jer se zabrinuo da virus negativno utječe na njegov imidž i političke motive. Haberman piše da je zamolio suradnike oko sebe da skinu maske te da je tadašnjem guverneru New Yorka Andrewu Cuomu savjetovao da ne govori o virusu na televiziji.

"Ne pravite veliku stvar od ovoga, samo ćete stvoriti problem", rekao je Trump Cuomu.

4. Trump je spomenuo svoju imovinu na sastanku s britanskom premijerkom

Knjiga Maggie Haberman opisuje nekoliko susreta između Trumpa i svjetskih vođa. Na primjer, na svom prvom sastanku s tadašnjom britanskom premijerkom Theresom May, Trump je govorio o pobačaju, rekavši: "Neki ljudi su za život, neki su za izbor. Zamislite da su neke životinje s tetovažama silovale vašu kćer i da je potom ostala trudna".

Zatim je promijenio temu dok se razgovaralo o Sjevernoj Irskoj kako bi se govorilo o sprječavanju projekta pučinske vjetroelektrane u blizini njegova imanja.

5. Trump je od Giulianija tražio da učini sve što može kako bi se poništili izbori 2020.

Kad je postalo očito da Trump gubi izbore 2020. protiv sadašnjeg američkog predsjednika Joea Bidena, nazvao je bivšeg gradonačelnika New Yorka i svog osobnog odvjetnika Rudyja Giulianija.

"OK, Rudy, ti si glavni. Podivljaj, radi što god želiš. Baš me briga", rekao je Trump, nakon što su drugi odvjetnici odbili ići onoliko daleko koliko je tražio u svom pokušaju da poništi rezultate izbora.

"Moji odvjetnici su grozni", rekao je Giulianiju. Također je često grdio savjetnika Bijele kuće Pata Cipollonea. Knjiga otkriva da je u to vrijeme Trump bio zaljubljen u teorije zavjere i želio je angažirati odvjetnike za koje su njegovi savjetnici smatrali da su bili u zabludi.

6. Trump je u hodu smislio opravdanje za porez

U avionu tijekom kampanje 2016. godine, njegov voditelj kampanje Corey Lewandowski i njegova tajnica za medije Hope Hicks zamolili su Trumpa da se pozabavi njegovim odbijanjem da objavi svoje porezne prijave. Smatrali su to problemom za Trumpovu kandidaturu za Bijelu kuću.

Haberman piše da je Trump odgovorio tako što se zavalio u fotelju prije nego što je iznenada rekao: "Pa, znate da su moje porezne prijave pod revizijom, uvijek su pod revizijom. Dakle, mogao bih samo reći da ću objaviti prijave kad više ne budem pod revizijom. A to se nikad neće dogoditi".

Od Richarda Nixona, svaki američki predsjednik dobrovoljno je objavljivao svoje porezne prijave. Istraga New York Timesa iz 2020. otkrila je da je Trump platio 750 dolara federalnog poreza na dohodak one godine kada je postao predsjednik.

7. Trump je bacio dokumente u toalet Bijele kuće

Dok je Trump bio na dužnosti, osoblje Bijele kuće povremeno je otkrivalo da je WC začepljen tiskanim papirom i vjerovalo je da je bacio dokumente u školjku.

Također je navodno poderao neke dokumente, što je u suprotnosti sa Zakonom o predsjedničkim dokumentima koji kaže da su dokumenti koje je kreirao ili primio predsjednik vlasništvo vlade SAD-a i njima će upravljati Nacionalni arhiv SAD-a nakon završetka predsjedničkog mandata.

Ovo je otkriveno na temelju sveobuhvatne optužbe o nestalim dokumentima iz Trumpove Bijele kuće koju je iznio Nacionalni arhiv. Trump se također suočava s kaznenom istragom Ministarstva pravosuđa zbog držanja vladinih dokumenata na svom imanju Mar-a-Lago na Floridi nakon što je napustio dužnost.

8. Trump je mislio da su pripadnici etničkih manjina konobari

Na sjednici Kongresa nedugo nakon svoje inauguracije 2017. godine, Haberman piše da se Trump obratio rasno raznolikoj skupini osoblja Demokratske stranke i zamolio ih da donesu kanapee, zamijenivši ih s konobarima.

U knjizi se navodi da je Trump osoblju iznosi primjedbe na senatora Chucka Schumera i kongresnicu Nancy Pelosi. Haberman također dokumentira povijest homofobnih primjedbi koje je navodno iznosio Trump.

Pročitajte više