Nova Sanaderova neistina: Europsku uniju zaboli za Pelješki most

OPRAVDANJE premijera Ive Sanadera zašto se unatoč recesiji i općoj besparici ne odustaje od grandioznog Pelješkog mosta, u najmanju je ruku, sudeći po današnjim napisima Novog lista, pretjerano.

"Ključna pretpostavka za uvođenje Schengenskog režima koji će Hrvatska morati uvesti kada se priključi Europskoj uniji", tepao je najvećem mostu u izgradnji na europskom tlu premijer Sanader u Opatiji gledajući poduzetnike ravno u oči.

Most je dobra stvar što se Schengenskog režima tiče jer bi spriječio stvaranje "uskog grla" kod Neuma prilikom putovanja na krajnji jug Dalmacije, ali nitko iz EU nikada nije njega stavio kao uvjet, niti Europskoj uniji pada na pamet tjerati prezaduženu državicu na izgradnju ogromnog mosta u trenucima kada su čak i božićni domjenci stavljeni izvan zakona.

"Dok god Hrvatska ispunjava u potpunosti standarde schengenskog režima, nije na Komisiji da određuje načine i sredstva kako će se oni poštovati", odgovor je Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj, koji se potpuno slaže s ranijom izjavom o istom mostu povjerenika za proširenje:

"Projekt Pelješkog mosta, kao i neka otvorena pitanja između Hrvatske i BiH... spadaju izvan nadležnosti Europske unije", kazao je Olli Rehn, podsjeća list.

Napuhao i izvoz Dubrovačko-neretvanske županije

Još jedan razlog koji je Sanader dao za gradnju Pelješkog mosta, onaj da je "nedopustivo da poljoprivredni proizvodi iz Dubrovačko-neretvanske županije putuju preko BiH" je mrvicu prenapuhan. Ono što ta županija izvozi je samo dno dna hrvatskog izvoza i iznosi 0.34 od svih dobara koje Hrvatska plasira na inozemna trižišta. Podaci su to Državnog zavoda za statistiku.

A.B.

Pročitajte više