Nova verzija prijetnje: Tomislav Karamarko kao Pašalić 2.0

TOMISLAV KARAMARKO ušao je u Sanaderovu vladu kao spasitelj.

Trebao nas se spasiti od mafije koja je brutalno pogubila Ivanu Hodak, kćer odvjetnika upravo izručenog Vladimira Zagorca, a jedini od koga nas je spasio bio je prhutavi beskućnik sa zaprešićkog sjenika.

Trebao nas je spasiti od atentatora i srpskih mafijaša, ali jedna takva grupa pod nosom mu je raznijela Ivu Pukanića i Niku Franjića, a druga se uredno kokala i komadala po zagrebačkim jezerima. Karamarkov glasnogovornik ponudio nam je tom prilikom riječ utjehe: "Hrvatski građani nisu ugroženi, mafijaši se ubijaju među sobom".

Spas od kamiondžija

Trebao nas je Karamarko spasiti i od silovatelja s međunarodnih tjeralica, ali jedan od njih ipak je uspio pokupiti 17-godišnju autostopericu.

Trebao je čuvati novog predsjednika Republike, pa ga je ovaj u prepirci oko tjelohranitelja uspio prepoznati kao prijetnju. Trebao je spriječiti bijeg optuženika i osuđenika preko granice, pa su mu i Sanader i Kutle i Glavaš svejedno zbrisali pred nosom.

Tko mu sve nije pobjegao?

No, zato mu nisu pobjegli svi oni Facebook aktivisti i svi oni prosvjednici kojima je uredno upadao u stanove i trpao ih u policijske marice, a sve to pod parolom: "Policija neće tolerirati građanski neposluh".

Pa ako "spasitelju" Karamarku već nije spašavanje išlo od ruke, barem se uspio u tri godine transformirati u - prijetnju.

Ministar bez sprdačine

Nakon Ivice Kirina i Berislava Rončevića, ministar unutarnjih poslova prestao je biti predmet sprdnje i umjesto toga postao izvor bojazni. Najmanje za mafijaše, atentatore, silovatelje, kriminalce i beskompromisne tajkune. Postao je prijetnja upravo za one koje je trebao "spašavati".

"Tomislav Karamarko najmoćnija je osoba u Hrvatskoj", izjavio je ovih dana Slavko Linić. "On je čovjek koji kontrolira ovu državu, bogataš koji zarađuje na zloupotrebi svoje funkcije, a nijedan od medija o tome ne piše".

Karamarkova imovina

Udruga Partnerstvo za društveni razvoj podnijela je Uskoku i kaznenu prijavu protiv Tomislava Karamarka. U njoj se navodi da je gradonačelnik Obrovca posredovao u pogodovanju ministru Karamarku da se jedino poljoprivredna parcela njegova oca u naselju Ivankuši prenamijeni u građevinsku.

I tako, malo-pomalo, godinu po godinu, ovaj "pošteni desničar", policajac s manirima, čovjek flegmatične face i uspavljujućeg glasa, onaj koji je godinama drmao tajnim službama, a sada drma policijom, izrastao je u "apgrejdanu" verziju Ivića Pašalića. 

Pašalić 2.0

Ne samo zato što na svakom proplanku ispire usta Franjom Tuđmanom, već i zbog toga što drma represivnim aparatom, kontrolira medije, misteriozno se bogati, blagoslovi anonimne kaznene prijave protiv oporbe, ali i stoga što jača svoj neformalni utjecaj u vladajućem HDZ-u.

Karamarko je zavladao medijima, od privatnih do javnih: dijelom zahvaljujući strahu njihovih vlasnika, a dijelom iz čistog interesa. Unatoč medijskoj blokadi u javnost polako kapaju podaci o Karamarkovoj imovini o kojoj se ne može ništa doznati iz imovinske kartice. Ministar policije hvali se činjenicom da nije član HDZ-a, ali ne skriva ambiciju da uskoro stane na njegovo čelo.

Ili još gore, na čelo države.

Čovjek izvan i iznad sistema

I baš poput Pašalića prije desetak godina, i Karamarko se danas percipira kao čovjek izvan sistema i pogotovo iznad njega. Svi ga se boje i nitko mu se ne želi zamjeriti. Navodno je čak i Vladimir Šeks shvatio da tu nešto ne štima, a on je oduvijek imao nos za te stvari.

Karamarko je, dakle, opasan. Samo pitanje je koliko dugo: je li tek počeo ili je ovo njegov labuđi pjev?

Kraj početka ili početak kraja?

Njegova ambicija i sve ono što je uložio kako bi se uzdigao do ovog statusa sugeriraju kako neće lako odustati, kad (i ako) za par mjeseci siđe s vlasti. Ako je čekao tolike godine, strpjet će se još malo.

No, bez obzira što se dogodilo s Karamarkom nakon izbora, valja imati na umu da njegovo imenovanje spada u još jednu Sanaderovu podvalu. Ne samo što nam je ostavio Jadranku Kosor, već je doveo Tomislava Karamarka.

Ne smijemo zaboraviti i ta dva grijeha natovariti mu na podužu i sve dužu listu grijeha.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više