Nova vlada Federacije BiH u idućih 15-ak dana

NOVA vlada Federacije BiH, sastavljena od ministara iz stranaka koje su na izborima u listopadu 2002. ostvarile uspjeh, bit će formirana u idućih 10 do 15 dana, izjavio je za Hinu Ahmed Hadžipašić, kandidat Stranke demokratske akcije za novog federalnog premijera.

Vlada Federacije BiH je jedino tijelo izvršne vlasti na entitetskoj ili državnoj razini u BiH koje još nije formirano na temelju nedavnih izbornih rezultata.

Prošlog tjedna su dužnost preuzele novoosnovana Vlada Republike Srpske te Vijeće ministara BiH (državna vlada).

Hadžipašić je potvrdio kako je njegova stranka (SDA) odredila kandidate za ministarske dužnosti u federalnoj vladi. Dodao je kako očekuje da do kraja ovog tjedna svoje kandidate za federalne ministre odrede i preostale dvije stranke: HDZ i Stranka za BiH.

Nakon toga, objasnio je Hadžipašić, slijedit će uobičajena parlamentarna procedura kandidata za ministarske dužnosti. Prije službenog formiranja nove federalne vlade svi kandidati predloženi za ministarske dužnosti moraju dobiti odobrenje Ureda visokog međunarodnog predstavnika (OHR), objasnio je mandatar. To znači kako postoji mogućnost da OHR ospori valjanost pojedinih kandidatura ako ih ocijeni nepodobnima.

Pročitajte više