KORONAVIRUS U SVIJETU

Nove mjere u Srbiji, maske su obavezne i na otvorenom

Foto: EPA

U SRBIJI na snagu stupaju nove mjere protiv koronavirusa. Više neće biti dozvoljena okupljanja, a najvažnija mjera je da će se maske morati nositi i na otvorenom.

"Pooštravamo sve dosadašnje mjere u smislu njihovih primjena. Više se neće moći izdavati dozvole za okupljanja. Maske trebamo nositi svi, stalno i na otvorenom prostoru, to je isto nova mjera", rekla je doktorica Darija Kisić Tepavčević, zamjenica ravnatelja Instituta za javno zdravstvo.

Dodala je da beogradska Arena opet postaje privremena covid-bolnica.

Treći val epidemije

"Želimo preventivno djelovati, da ne reagiramo tek kad imamo ozbiljno popunjene kapacitete i premorene ljude. Kroz to smo prošli i nemamo razloga da ne učimo i na svojim i na tuđim primjerima koji nisu dali dobre rezultate. Kad smo se ponašali odgovorno, imali smo rezultat, zato molim za jedinstvo i solidarnost", poručio je ministar zdravstva Zlatibor Lončar.

Srbija je već ušla u treći val epidemije, ranije nego što se očekivalo. Prve prognoze bile su da će do trećeg vala doći krajem ovog i početkom sljedećeg mjeseca, ali od utorka brojke u Srbiji skaču iz dana u dan.

Vučić: Situacija nije dramatična

U srijedu i jučer bilo je više od 200 novozaraženih dnevno, no predsjednik Aleksandar Vučić smatra da epidemiološka situacija u zemlji nije dramatična. Istaknuo je kako nema velikog broja umrlih i hospitaliziranih i da se Srbija "dobro drži" u odnosu na situaciju u regiji i Europi.

"Nisu to još dramatične brojke, da ne plašimo ljude, ali smo nagovještavali da dolazi teže vrijeme. Vidjeli smo to po postotku testiranih i postotku zaraženih koji raste", rekao je Vučić.

Pročitajte više