NOVI CIVILNI UPRAVITELJ UN-A NA KOSOVU POČEO OBNAŠATI DUŽNOST



PRIŠTINA, 26. kolovoza (Hina)- Novi civilni upravitelj UN-a na Kosovu, finski diplomat Harri Holkeri započeo je u utorak svoj prvi radni dan na čelu misije UN-a na Kosovu susretima s najvišim predstavnicima kosovskih institucija, s kojima je razgovarao o aktualnoj situaciji na Kosovu posebice o sigurnosnom stanju.L

Holkeri se tijekom prijepodneva sastao s predsjednikom Kosova Ibrahimom Rugovom, koji je tom prigodom upozorio da će najnoviji pokušaji Beograda da se Kosovo obuhvati u dokumentima Srbije kao njezin dio imati ozbiljne implikacije, prije svega otežavajući dijalog između Beograda i Prištine. On je ponovio stajalište o

uspostavi neovisnog Kosova, integriranog u EU i NATO.

Holkeri je nakon razgovora s najvišim albanskim dužnosnicima na Kosovu izjavio kako će se o "budućnosti Kosova i njegovu konačnom statusu odlučivati u Vijeću sigurnosti UN-a, a ne u Beogradu ili u Prištini", dodavši da "rasprave koje se u zadnje vrijeme vode u Beogradu neće utjecati" na njegov rad niti rad njegovih kolega.

On se založio za što skoriji početak dijaloga o praktičnim pitanjima između Prištine i Beograda, priznavši međutim da postoje brojne smetnje za takav proces, ali ne navodeći detaljnije o kakvim smetnjama je riječ.

Novi civilni upravitelj UN-a na Kosovu razgovarao je tijekom dana i s premijerom kosovske vlade Bajramom Rexhepijem te s predsjednikom kosovskoga palamenta Nexhata Dacijem, dok će se u srijedu sastati s političkim čelnicima parlamentarnih stranaka Albanaca i Srba na Kosovu.

Holkeri je razgovarao i sa zapovjednikom južnog krila NATO-a, admiralom Gregoryem Jonstonom, a nakon razgovora dvojica sugovornika su izjavila kako neće dopustiti ekstremistima da destabiliziraju stanje na Kosovu.

(Hina) bb br



Pročitajte više