Novi HDZ-ov zastupnik izmijenio prostorni plan i pretvorio svoju zemlju u građevinsku

Foto: Hina/Lana SLIVAR DOMINIĆ

NAČELNIK općine Rugvica, HDZ-ovac Mato Čičak, koji je u sabor ušao na mjesto Dražena Barišića nakon što je ovaj uhićen, izmjenom prostornog plana koju je sam predložio pretvorio je svoja i očeva poljoprivredna zemljišta u građevinske parcele, doznaje Telegram.

>> VIDEO Barišićeva zamjena prisegnula u saboru

Prenamjenom zemljišta su drastično povisili njihovu vrijednost. Naime, prema izvješću o tržištu nekretnina u Zagrebačkoj županiji, 2019. godine prosječna cijena poljoprivrednog zemljišta iznosila je malo više od jednog eura po četvornom metru. S druge strane, cijena građevinskog zemljišta iznosila je prosječnih 19 eura po kvadratu.

Kako stoji u zapisnicima s 5. sjednice Općinskog vijeća općine Rugvica, održane 13. studenoga 2017., Slavica Kalaica, voditeljica poslova za planiranje i komunalne djelatnosti, te načelnik Čičak vijećnicima su istaknuli potrebu izmjena i dopuna prostornog plana pravdajući to, među ostalim, velikim brojem zahtjeva za proširenje građevinskog područja, kao i činjenicom da je dosta poslovnih zona bez pristupnih cesta.

>> SDP o uhićenju HDZ-ovca Barišića u aferi Janaf: Zašto je Mato Čičak lagao prvi dan?

Nakon toga, u veljači 2018., Jedinstveni upravni odjel općine Rugvica objavio je poziv, odnosno obavijest, svim zainteresiranima da podnesu zahtjeve za prenamjenu svojih zemljišta. U tablici na stranicama općine Rugvica vidljivo je da se "građanin Čičak" odazvao pozivu "načelnika Čička" i predložio da se njegova livada od 2619 četvornih metara prenamjeni iz poljoprivrednog u građevinsko zemljište. Parcela koju je prenamijenio nalazi se, inače, odmah do zemljišta na kojem mu je obiteljska kuća.

Pozivu za prijedlog prenamjene odazvao se i njegov otac Jure Čičak. On je za tri parcele u obližnjem Otoku Svibovskom, gdje se nalazi i njegova tvrtka Jur-trans, sveukupne površine 3082 metra kvadratnih, također zatražio prenamjenu u građevinsko zemljište, što je i odobreno.

Pročitajte više