Novi ministar obrane zahvaljuje Glavašu na funkciji

DOSADAŠNJI gradonačelnik Našica, a uskoro novi ministar obrane RH, Berislav Rončević, u svom se prvom intervjuu u svojstvu novog ministra obrane zahvalio osječkom HDZ-ovcu Branimiru Glavašu.

Ime novog ministra obrane skrivalo se od medija do zadnjeg trenutka, tako da su mnogi ostali iznenađeni odlukom Rončević, dosad nepoznat široj javnosti, bude smješten u "vruću fotelju" ministra obrane.

Iako je ime Branimira Glavaša bilo jedno od onih zbog kojih su predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu zamjerali da nije očistio stranku od tvrdolinijaša i ljudi sa sumnjivim dossierima, Rončević se ne stidi izraziti zahvalnost Glavašu.

"Podržavam Branimira Glavaša i da nije bilo njegove potpore, ne bih bio u Županijskom odboru HDZ-a niti na stranačkoj izbornoj skupštiti, a niti sada predložen. Ja mu stoga zahvaljujem" - rekao je Rončević novinaru Jutarnjeg lista.

Glavaš - heroj i/ili zločinac

Ime Branimira Glavaša, ratnog invalida koji je invalidninu zaradio u prometnoj nesreći, povezivalo se uz ratne i druge zločine te mnoge afere.

List Feral Tribune u više je navrata spominjao Branimira Glavaša u vezi s ubojstvom 18-ero civila u Paulinom Dvoru 1991., iako je Glavaš odbacio optužbe rekavši prvo kako su se ubojstva dogodila van njegovog područja zapovijedanja, da bi na kraju ustvrdio kako je o ubojstvima saznao iz medija.

U rujnu 2001. Glavaš je odbio doći u policiju na obavijesni razgovor zbog ratnih zločina u Osijeku 1991. i 1992. i rasvjetljavanja ubojstva Josipa Reihl-Kira, te se pozvao na svoj zastupnički imunitet.


Hrvatski je Sabor u listopadu 2001. Branimiru Glavašu ukinuo zastupnički imunitet nakon podignute kaznene prijave od strane Državnog odvjetnišva zbog kriminalne privatizacije medijskog centra Glas Slavonije.

Bivši župan Osječko-baranjske županije Ladislav Bognar je početkom listopada 2003. tvrdio kako postoje svjedoci koji povezuju Glavaša i s drugim nezakonitim radnjama, mučenjima i likvidacijama, te da su o tome javno govorili, ali i da sudski postupak protiv Glavaša nikad nije pokrenut, unatoč skidanju zastupničkog imuniteta.

Branimira Glavaša, koji je na mjesto ratnog zapovjednika obrane Osijeka imenovam odlukom Franje Tuđmana četiri dana prije zločina u Paulinom Dvoru, tijekom protekli 13 godina mediji su nazivali "osječkim šerifom", te mu zamjerali na, blago rečeno, nekorektnom odnosu prema novinarima.

Glavaš je s druge strane tužio Glas Slavonije i tražio odštetu od 300,000 kuna zbog objavljenog članka o njegovim navodnim malverzacijama u privatizaciji. Glavaševo ime bilo je povezano s Glasom Slavonije i utoliko što je spomenuti izvršio nasilnu smjenu uredništva tog lista.

Pročitajte više