Novi načini pregleda i dijagnosticiranja bolesti

UZ NOVA genetička istraživanja, proizvođači uređaja za dijagnosticiranje na molekularnoj razini namjeravaju se usredotočiti na otkrivanje promjena na razini stanice kako bi bolest otkrili čim se ona pojavi.

Od pojave uređaja s rengenskim zrakama, liječnici su nastojali pogledati u unutrašnjost tijela, ali su najčešće uspijevali otkriti samo slomljenu kost ili već izrasle tumore.

Nova tehnologija na molekularnoj razini omogućila bi brže i uspješnije liječenje bolesti poput Alzheimerove bolesti i raka čak i nekoliko godina prije pojave prvih simptoma. Farmaceutskim tvrtkama to bi omogućilo brže puštanje lijekova u promet, jer bi znanstvenici puno brže mogli provjeriti djelotvornost lijekova.

Uređaji za pregled na molekularnoj razini kombiniraju spoznaje s područja genetike s onima o bjelančevinama i novim lijekovima s tvarima za dijagnosticiranje, tzv. "označivačima", a cilj je otkrivanje odumrlih stanica.

Takva vrsta dijagnosticiranja uvelike ovisi o kemijskim tvarima koje zapravo omogućuju jasnoću slike na zaslonima, a proizvođači opreme poput GE Medical Systems, Philips Medical Systems Inc. i Siemens Medical Solutions sada nastoje brzo spojiti sve što je potrebno za proizvodnju najsuvremenijih uređaja, ulažući pri tome velika sredstva u istraživanja na području kemije i biologije.

Razvoj ove tehnologije omogućen je brzim usvajanjem tomografije emisije pozitrona (positron emission tomography) u proteklih pet godina kojom se, pomoću radioaktivnih označivača, otkrivaju promjene u radu organa.

Prema podacima američke Udruge proizvođača električnih uređaja, samo u protekloj godini prodaja uređaja s tom tehnologijom i CT uređaja koji je koriste porasla je za 60 posto.

Tehnologija se temelji na traženju područja u tijelu s povećanom potrošnjom šećera, što upućuje na brzi rast stanica. Uspješnost takvoga pregleda navela je znanstvenike da pronađu kemijske tvari koje mogu označiti i neke manje znakove razvoja bolesti.

Tvrtka Philips Medical Systems, zajedno s tvrtkom Theseus Imaging, razvija Apomate, kemijsku tvar koja može pokazati uspješnost kemoterapije, a temelji se na prirodnome procesu apoptoze, tj. odumiranja stanica.

Kad stanica umire, njezina se unutrašnjost okrene prema van, pa se na nju može vezati bjelančevina aneksin, koja tako zapravo označava stanicu kako bi je mogao uništiti imunološki sustav organizma.

Apomate se također treba vezati na umiruće stanice, što će liječnicima omogućiti provjeru djelotvornosti kemoterapije. Klinička ispitivanja djelotvornosti te tvari trebala bi započeti ovoga proljeća, a proizvođači se nadaju zaradi od 1,5 milijardi američkih dolara.

Iako bi se neki proizvodi mogli naći na tržištu već za tri do četiri godine, pravi utjecaj nove tehnologije na dijagnosticiranje bolesti osjetit će se tek za desetak godina.

(Hina) rug dgk

Pročitajte više