Novi napad na hrvatske vojnike u Afganistanu: Nema ozlijeđenih

Jučer u kasnim popodnevnim satima pješačkim oružjem je napadnut konvoj vojnika Afganistanske narodne armije koje zajednički mentoriraju hrvatski i američki vojnici.

> MORH zataškao: Afganistanski pobunjenici izrešetali helikopter s hrvatskim instruktorima!

Napad se dogodio na području regionalnog zapovjedništva Sjever u Afganistanu. "U tom napadu nije bilo izravnog djelovanja 13 pripadnika hrvatsko-američkog mentorskog tima koji su po dolasku u bazu nastavili sa svojim redovnim zadaćama", napisali su u priopćenju iz MORH-a.

Ovog tjedna je Index objavio i da se prije četiri mjeseca dogodio napad afganistanskih pobunjenika na helikopter Afganistanske narodne armije u kojemu su bila trojica hrvatskih instruktora, a koji je MORH prešutio. Vatra iz malokalibarskog oružja je pogodila neke od vitalnih sustava na letjelici pa je posada jedva uspjela sletjeti. Spasila ih je druga hrvatska posada, koja je navodno u akciju spašavanja krenula bez odobrenja zapovjedništva snaga ISAF-a.

U misiji ISAF-a nalazi se 10 pripadnika hrvatskih oružanih snaga, pilota i tehničara koji obučavaju pripadnike Afganistanske narodne armije. Iako se često u javnosti čuje da hrvatski vojnici nisu u opasnosti, jer su "samo mentori", ovakvi događaji potvrđuju da im život "uvijek visi o koncu".

Pročitajte više