Novi NASA-in teleskop: Prozor u neistražene dijelove svemira

NOVI NASA-in infracrveni teleskop, lansiran u ponedjeljak ujutro, vidjet će objekte prehladne da bi isijavali svjetlost ili one prikrivene međuzvjezdanom prašinom, priopćila je NASA.

Boingova raketa Delta II s 700 milijuna dolara vrijednim satelitom poletjela je u svemir u ponedjeljak u 05.35 sati.

Od ugašenih zvijezda do središta galaksija, infracrveni teleskop zavirit će u mračne, hladne kutove svemira, a u stanju je vidjeti svemirska tijela s najmanjom temperaturom, doznaje se od američke svemirske agencije.

Tzv. SIRTF posljednji je u nizu NASA-inih velikih teleskopa. U kombinaciji s Hubbleom, koji snima u vidljivom svjetlosnom spektru i teleskopom Chandra, astronomi će steći dosad najpotpuniji uvid u materiju i energiju na samim rubovima svemira.

Kako je pojasnila NASA-ina znanstvenica Anne Kinney, Chandra vidi objekte s temperaturom od nekoliko milijuna stupnjeva, Hubble od nekoliko tisuća stupnjeva, a SIRTF svemirska tijela s temperaturom od nekoliko stotina Celzijevih stupnjeva.

Znanstvenici malo toga znaju o zaleđenim svemirskim tijelima koji okružuju Sunce iza orbite Plutona. To područje, poznato kao Pojas Kuiper, ponekad izbacuje tzv. ledene kugle u obližnji Sunčev sustav, gdje pod utjecajem sunčeve topline postaju kometi.

SIRTF će, pojašnjavaju znanstvenici, djelovati kao svjetlo u dotad potpuno mračnoj sobi, a pružit će uvid i u tajnovita središta galaktika, s iznimnom gustoćom zvijezda.

Znanstvenici procjenjuju da je manje od dva posto svemirske materije dovoljno toplo da bi isijavalo svjetlost, a velik dio nebeskih tijela prekriven je svemirskom prašinom.

Svemir kroz objektiv SIRTF-a neće izgledati kao polje prošarano pojedinačnim izvorima svjetlosti, nego kao uskovitlana struja energetskih izvora.

SIRTF će ime, poput Hubblea ili Chandre, dobiti u roku od 60 dana, kada prorade svi njegovi sustavi u svemiru, gdje bi trebao ostati idućih pet godina.

Pročitajte više