Novi pravobranitelj za djecu maltretirao i šikanirao policajce?

JOSIPA STRMOTIĆA, voditelja MUP-ovog Odsjeka za suzbijanje maloljetničke delikvencije, Vlada je prošlog tjedna predložila za novog pravobranitelja za djecu.

Zanimljivo je da se radi o osobi koju je presjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić prozvao da se istakla nečovječnim i ponižavajućim postupkom prema trojici suspendiranih policajaca koje je ispitivao u vezi s navodnim propustima u obavljanju službe.

Podsjetimo, umirovljeni policajac Vlastimir Kihalić ubio je u ožujku prošle godine u Petrinji svoju suprugu i njene dvije prijateljice, koje su joj davale podršku u nakani da se razvede od nasilnog supruga.

Policijska potjera za njim nije davala rezultata, jer se nakon ubojstva supruge odvezao do druge i treće žrtve i ubio ih, nakon čega je sam došao u policijsku postaju i predao se.

Zbog propusta su tada suspendirana tri petrinjska policajca, na što su iz policijskog sindikata upozoravali da su oni samo žrtveni janjci, jer su te večeri cijelu Petrinju pokrivala tek tri policajca.

Ante Barić, sindikalni čelnik policije u Petrinji osobno je tada jamčio da su tri suspendirana policajca vrhunski i predani profesionalci, ali to nije pomoglo.

Zbog propusta ih je ispitivao Josip Strmotić, a o tome kako su policajci doživjeli ispitivanje govori tadašnja izjava Dubravka Jagića:  "Kazneno ćemo ga prijaviti zbog protupravnog oduzimanja slobode policijskim službenicima, zlostavljanja u obavljanju službe i povrede prava na rad."

"Djelatnici koji su trebali biti svjedoci su odustali od svjedočenja, što je doista bilo žalosno, ali ipak ih shvaćam, bojali su se za svoj posao i egzistenciju." - kazao je u utorak Jagić u razgovoru za Index.

Policajci su ispitivani nakon što su dva dana proveli na terenu. Nakon toga su bili izloženi cjelodnevnom ispitivanju prilikom kojeg nisu mogli dobiti vodu ni hranu.

Odluku Vlade da takvog ispitivača predloži za zaštitnika dječjih prava, prvi čovjek policijskog sindikata ovako je prokomentirao: "Radi se o osobi koja je neadekvatna za međuljudske odnose sa odraslima, a kamoli za zaštitu dječjih prava.To me ustvari ne čudi, jer Vlada ionako radi neprofesionalno i očigledno nije provjerila osobu za ovako bitno mjesto." - rekao je Jagić za Index.

"Odnos Strmotića prema policajcima koje je ispitivao bio je neljudski. Odnosio se prema njima kao građanima ne drugog, nego osmog reda. Tada je poslan da obavi prljavi posao i tako se i ponio." - zaključio je Jagić.

Zvonko Alač

Pročitajte više