Prkić iz stranke Pametno o problemima splitskih vlasti: "Ovo je lakrdija"

Foto: FaH

HGS I HDZ uživaju u naoko skladnom braku u Gradu Splitu, no čini se da se već naziru prve pukotine. Sinoć je oporbenim vijećnicima dostavljen materijal za sjednicu Gradskog vijeća zakazanu za 6. prosinca. Predan je, međutim, tek dio dokumentacije. Vladajući, pak, još nisu ništa dobili.

Obaveza je vlasti predstaviti kompletne materijale za sjednicu tjedan dana ranije, no iz nekog razloga, a pretpostavlja se da se radi o konačnim usuglašavanjima na relaciji HDZ-HGS, to se nije dogodilo. Poseban je problem dnevni red s 81 točkom. A bit će ih vjerojatno i još.

Prkić: Gradonačelniče, odgodite sjednicu!

Evo kako cijelu stvar komentira Jakov Prkić iz stranke Pametno.

"Sinoć nam je oko 20 sati dostavljen poziv za 5. sjednicu Gradskog vijeća putem kurira. Prošlo je gotovo tri mjeseca od prve radne sjednice u novom sazivu i ne čudi što imamo 81 točku dnevnog reda. Nemoguće je pročitati, a kamoli proučiti 1635 stranica dostavljenog materijala. Nažalost, ovaj broj nije konačan jer nam nisu dostavljeni materijali za trećinu točaka, što je u suprotnosti s člankom 85. stavkom 2. Poslovnika Gradskog vijeća koji navodi da se uz poziv dostavljaju svi materijali. Kako je u pitanju teža povreda poslovnika, predlažem odgodu sjednice dok nam se svi materijali ne dostave najmanje tjedan dana prije početka.

Dodatno zbunjuju objave nekih medija u kojima se spominju točke dnevnog reda za koje nismo dobili materijale, poput Kazališnog vijeća HNK. Možda su materijali spremni, a nama se namjerno ne dostavljaju, u što ne želim vjerovati. Tri mjeseca više su nego dovoljna za pripremu barem 90 posto materijala za sjednicu. Prošlo je pola godine od izbora, a tek nam sad predstoji druga radna sjednica. Ni u prošlom sazivu nam se nije dogodilo da imamo 81 točku dnevnog reda. Ovo nije demokratska procedura, ovo je lakrdija", komentirao je Prkić.

Blažević: Uozbiljimo se

S njim se složio i Tonći Blažević, HSLS-ovac koji stoji uz vladajući HDZ-HGS. Zamijetio je kako bi odgoda sjednice mogla prouzročiti raspuštanje Gradskog vijeća.

"Vi ste bar dobili nešto materijala. Ja osobno još ne. Tako je to, kada si vladajući. Uozbiljimo se jer tu smo zbog građanki i građana Splita. Molim nadležne da se ovakve stvari više ne događaju", pozvao je Blažević.

Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća trebao bi se usvojiti proračun za 2018. godinu, ali i promijeniti članovi Kazališnog vijeća HNK Split. Staro vijeće za novog je intendanta odabralo jedinog kandidata koji se javio na natječaj, ali Ivan Leo Lemo očito nije po volji vladajućih. U najavi dnevnog reda nema točke oko njegovog imenovanja, ali ima točka u kojoj se predlažu novi članovi Kazališnog vijeća. Samo, zasad se ne zna o kome se radi.

Pročitajte više