Novi ruski premijer je iskusni reformist

VIKTOR Kristenko, kojega je ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak imenovao novim premijerom, uvjereni je reformist s praktičnim gospodarskim iskustvom na lokalnoj razini.

Četrdesetšestogodišnji bivši profesor ekonomije izašao je iz anonimnosti uralskog grada Čeljabinska 1998. godine, kada je imenovan prvim zamjenikom ministra financija, a potom trećim čovjekom u vladi predsjednika Borisa Jeljcina.

Prvi dolazak u vladu trajao je samo nekoliko mjeseci. No, nakon što je jedno vrijeme bio na dužnosti ruskog izaslanika pri Međunarodnom monetarnom fondu, Kristenko se vratio u vladu 1999. godine, nekoliko mjeseci nakon što je Jeljcin imenovao Putina premijerom.

Poput Mihaila Kasjanova, kojega je Putin razriješio u utorak, i Kristenko je iz Jeljcinove administracije prešao u Putinovu vladu, baveći se makroekonomskim pitanjima.

Analitičari smatraju da je Putin tim potezom želio simbolički prekinuti sve veze s Jeljcinovom erom, ali i riješiti se Kasjanova, kojega su podupirali oligarsi, zbog neslaganja u brojnim gospodarskim pitanjima.

Dodaju da je Putin time "dobio na vremenu", jer neće morati čekati izbore da bi imenovao novu vladu i procjenjuju da će njegovu odluku poduprijeti ruska javnost.

Pročitajte više