Novi šef britanske opozicije: Bin Laden nije kriv za 9/11, to je bio izgovor za rat

Foto: Guliver Image / Getty Images

LJEVIČAR i socijalist Jeremy Corbyn nedavno je izabran za lidera britanskih laburista, naslijedivši tako Eda Milibanda na poziciji šefa opozicije. Njegova pobjeda podjednako je šokirala britansku političku elitu, kao i mainstream medije, te su odmah krenuli napadi na Corbyna, kojeg britanski establishment smatra pretjerano radikalnim da bi obnašao tako važnu stranačku funkciju.

Premijer David Cameron proglasio je Corbyna ugrozom nacionalne sigurnosti, a pobunili su se i neki zastupnici njegove stranke koji na predstojećem kongresu laburista navodno namjeravaju pokušati puč i istjerati Corbyna iz fotelje šefa stranke. Ukoliko im to ne pođe za rukom, moglo bi doći do raskola unutar laburista, a dio zastupnika prijeti da će napustiti stranku i osnovati novu političku snagu.

Smatra da je 9/11 bio manipulacija

Napadima na Corbyna pridružio se ovog vikenda i britanski dnevni list The Daily Telegraph, koji je izvukao njegove teze iz 2003. godine, a kada je Corbyn tvrdio da za teroristički napad na WTC 9. rujna 2001. nije odgovoran Osama bin Laden, već se radi o uroti koju su bivši lideri SAD-a i Velike Britanije George W. Bush i Tony Blair iskoristili kako bi pokrenuli rat u Afganistanu, a kasnije i u Iraku.



"Povjesničari će s interesom promatrati manipulacije vijestima u zadnjih 18 mjeseci. Nakon 11. rujna žurno i glasno je rečeno da su za tu strahotu odgovorni bin Laden i Al Kaida. To je pretvoreno u napad na talibane, a zatim i na suptilnu promjenu režima u Afganistanu", napisao je Corbyn 2003. u tekstu za dnevni list The Morning Star.

Novi svjetski poredak

The Telegraph tvrdi da je Corbyn pristalica teorije zavjere o "novom svjetskom poretku", odnosno skupini moćnih ljudi, koje se često naziva i Iluminatima, čija je namjera stvoriti jedinstvenu totalitarnu vladu koja će kontrolirati čitav svijet.

Ovu tvrdnju ilustriraju tekstom kojeg je Corbyn napisao 1991. godine u glasilu Labour Briefing, a kada je tvrdio da je Zaljevski rat bio prvi čin stvaranja novog svjetskog poretka u kojem će "bogati i moćni, bijelci i zapadnjaci održati sadašnji ekonomski poredak uz mogućnost slobodnog korištenja oružja kako god žele".

Pročitajte više