Novi sukobi oko Basre, eksplozije u Bagdadu

ZRAČNI napadi angloameričkih snaga u Iraku pojačali su se tijekom noći sa srijede na četvrtak u području Abu al-Hoseib, sjeverno od Basre, na strateškoj cesti između Basre i Missana, na jugu Iraka, a ponovno je bombardiran i Bagdad, objavila je katarska televizijska postaja al-Jazeera.

Borbe su se vodile južno od Basre dok su pripadnici brigade iračke Republikanske garde izašle iz tog drugog po veličini iračkog grada, koji se nalazi u okruženju britanskih snaga. Pripadnici Republikanske garde kreću se prema strateškom poluotoku al-Faw u Perzijskom zaljevu.

Koalicijske uništile su veći dio kolone iračkih tenkova i oklopnih vozila koja je pokušala napustiti grad Basru, rekao je visoki britanski vojni dužnosnik.

U iračkom konvoju prema procjenama bilo 70 do 120 vozila.

Iračke i koalicijske snage sukobile su se i u blizini grada an-Najaf, južno od Bagdada, a Iračani su uspijeli spriječiti napredovanje američkih i britanskih vojnika u području Nasirije, javlja al-Jazeera.

Na sjeveru Iraka oko 1.000 američkih vojnika padobranima se spustilo na uzletište, u dijelu zemlje u kojem se nalaze Kurdi.

Glavni irački grad Bagdad potreslo je više od 30 eksplozija u najmanje četiri niza zračnih udara izvedenih tijekom noći. Protuzračna obrana aktivirana nešto prije dva sata ujutro po srednjoeuropskom vremenu.

Nebo se raščistilo tijekom noći nakon pješčanih oluja koje su otežavale vidljivost posljednjih nekoliko dana.


Neke od noćašnjih eksplozija čule su se iz centra grada, a većina s rubnih dijelova.

Američki vojnici padobranima se spustili na sjever Iraka

Oko 1.000 američkih vojnika padobranima se spustilo na kurdski teritorij na sjeveru Iraka te preuzelo kontrolu nad ključnim uzletištem, dok američke snage počinju pripremati otvaranje sjeverne bojišnice, objavili su američki vojni dužnosnici u Washingtonu.

Američki vojni dužnosnici koji su željeli ostati anonimni kazali su da se vojnici, pripadnici 173. zračno-desantske brigade, sa sjedištem u Italiji, nisu suočili s otporom dok su se padobranima spustili na uzletište u sjevernom dijelu Iraka, koje je pod kontrolom Kurda.

"Ovo je početak otvaranja sjeverne bojišnice", kazao je isti izvor za novinsku agenciju Reuters. On nije želio kazati gdje se točno nalazi zauzeto uzletište, ali je dodao da će vojnicima uskoro biti dostavljena i vojna oprema.

Američki vojni zrakoplovi u srijedu su bombardirali iračke položaje na sjeveru zemlje.

Australski ronioci kod Umm Qasra pronašli brod prepun mina

Ronioci australske vojske koji pripremaju iračku luku Umm Qasr za dostavu humanitarne pomoći pronašli su potopljeni brod prepun mina, objavio je u četvrtak australsko ministarstvo obrane.


Glasnogovornik ministarstva obrane Mike Hannan kazao je u četvrtak novinarima u Canberri da otkriće brod natovarenog minama predstavlja "težak i opasan posao" za ronioce.

On je izrazio nadu da će luka Umm Qasr biti otvorena za dostavu humanitarne pomoći u roku od dva dana.

Koalicijske snage objavile su  planove o pojačanju borbenih djelovanja protiv iračkih snaga idućih sati i dana.

"Prognoze ukazuju na prilično lijepo vrijeme" iduća tri dana, rekao je visoki dužnosnik američkog Središnjeg zapovjedništva u četvrtak, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

"Mislim da ćete sigurno vidjeti povećanje naših aktivnosti sljedećih sati i dana, s obzirom na popravljanje vremenskih prilika", izjavio je dužnosnik.



Pročitajte više