Novi udarac na tete u vrtićima: Bandić kupuje aute za 55 milijuna kuna, a njima ukinuo topli obrok

Foto: FAH

GRAD Zagreb nedavno je započeo s postupkom javne nabave novih vozila za Grad, Zagrebački holding i još nekoliko gradskih poduzeća. Na 277 novih automobila iz gradskog će proračuna otići oko 55 milijuna kuna. S druge strane, Index je nedavno otkrio da Grad štedi na vrtićima.


Nakon što je vrtićima poručeno da po djetetu dnevno smiju potrošiti 9 kuna za prehranu, što znači manje od 2,5 kune po obroku, odgajateljicama u vrtiću ukinuto je pravo na topli obrok. Ustvari radi se o hrani koju su odgajateljice dobivale samo ako bi ostalo iza djece i to po dječjim normativima.

Očajne odgajateljice: Na 30 mališana jedna teta, vrtići prastari

"S najnovijim potezom Grada stavljeni smo u situaciju da jedemo prije dolaska na posao ili nakon, što je teško jer nedostaje odgojitelja pa često radimo i po cijeli dan te nemamo vremena za pauzu jer radimo s malom djecom. Dosad smo mogli jesti ono što bi ostalo od djece, naravno djeca su na prvom mjestu i nakon što ona pojedu onda bi ono što je od njih ostalo dali nama.

Sad bi za to trebali plaćati 7 kuna. Iz protesta i nezadovoljstva većina odgajatelja to je odbila plaćati, ne zato što je puno, već zato što se na vrtićima stalno štedi i ovo je još samo jedan udarac na naša prava. Taj je potez Grada kod odgajateljica izazvao veliku ogorčenost. Za tih 7 kuna mi bi i dalje dobivali ono što ostane od djece, znači po dječjim normativima, a ne kao obrok za odrasle. S druge strane od doma si ne možemo donositi ručak jer postoje stroga pravila o unosu hrane u vrtić, stoga bi cijeli dan mogli jesti samo suho, poput nekog peciva. Osim toga, nemamo uvjeta gdje si možemo pojesti obrok kojeg donesemo i osjećamo se kao ljudi drugog red", rekla je za Index Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, kulture i medija.


Odgajateljice ljute i ogorčene

Istaknula je kako su odgajateljice s pravom ogorčene i ljute te u trenu dok su svjesne da Grad ima novaca za skupocjene automobile, štedi se na hrani za djecu i odgajatelje.

Osim na prehrani, Grad štedi i na drugim stvarima kad su u pitanju djeca i vrtići, a o čemu je Index već pitao. Stanje u zagrebačkim gradskim vrtićima je očajno. Odgajateljice rade u skučenim prostorima, često imaju i do 30-ero male djece u grupi, dok je samo jedna s njima u smjeni. Većina vrtića staro je između 30 i 40 godina, u njih se rijetko ulaže, što pokazuju i fotografije koje je Index dobio od strane roditelja djece koja ga pohađaju.

Nerijetko se događa da odgajateljice same od svoje plaće kupuju materijale kako bi mogle s djecom izrađivati razne stvari i poticati ih na kreativnost. Vrlo često se u priču uključuju i roditelji koji također u vrtiće donose pribor za crtanje, prijeko potrebne papirnate role, vlažne i obične maramice i što god treba.

No, iako je Grad Zagreb u velikom deficitu po broju vrtića, unatoč tome kapacitet se ne povećava. S druge strane Grad Zagreb obnavlja svoj vozni park za 55 milijuna kuna te ulaže čak 30 milijuna kuna u izgradnju još tri fontane ispred NSK i to nakon što su prije tri godine već izgrađene dvije fontane.

Zbog svega toga odgajateljice će sutra izaći na ulice i jasno poručiti Bandiću i ostalima da je dosta takvog ponašanja i štednje na najmlađima.

Pet zahtjeva Gradu

Gradu Zagrebu postavit će pet zahtjeva, za koja očekuju da se hitno ispune.

"Prvi je zahtjev za hitnim smanjenjem broja djece po grupama u zagrebačkim gradskim vrtićima. Drugo tražimo da se donese plan i razvoj mreže Grada Zagreba. Da se unaprijed planiraju smještajni kapaciteti te da se prati demografska slika i u skladu s tim planira povećanje kapaciteta.

Treći zahtjev je da se vrate stimulacije za dodatne i posebne programe koje vode odgajateljice. Odgajateljice su se same educirale i dodatno se pripremaju da bi vodile te posebne programe u vrtićima i trebaju za to biti plaćene.

Četvrti zahtjev je da Grad više izdvaja za igračke, didaktiku i sredstva za rad. Peti zahtjev je da postanemo ono što smo oduvijek trebali biti, socijalni partneri s Gradom. Da se o problemima razgovara putem dijaloga i da zajedno počinjemo rješavati probleme. Ovo je prosvjed upozorenja", rekla je za Index Božica Žilić.

Osim roditelja koji ih podržavaju, podršku odgajateljicama dalo je i 30 organizacija koje se bore za ljudska prava, a na prosvjed pozivaju i ostale građane kojima je u interesu boljitak najmanjih, koji se za sebe ne mogu izboriti.


 

Pročitajte više