Novi Zeland: Vijest o zarazi je neslana šala

NOVOZELANDSKA policija u srijedu je priopćila da je tvrdnja o izbijanju opasne stočne zarazne bolesti slinavka i šap na otoku Waiheke, 16 kilometara udaljenom od Aucklanda, koja bi mogla desetkovati stočni fond i izazvati ozbiljnu gospodarsku krizu, neslana šala jednog maturanta.

U pismu premijerki Helen Clark, u kojem jedan maturant traži novac i izmjenu poreznog sustava, također stoji da je na otoku Waiheke izbila spomenuta bolest. Iako se tvrdi da je na djelu bezobrazna psina, nadležno ministarstvo je alarmiralo veterinarsku službu i o mogućoj bolesti izvjestilo više od 50 zemalja, uvoznica novozelandskog mesa i mliječnih proizvoda. Sva stoka na otoku je stavljena u karantenu i do sada je već pregledano 18.000 ovaca i 2.500 grla stoke.

"Vjerujemo da se radi o neslanoj šali", kazao je Barry ONeill, direktor odjela biosigurnosti pri ministarstvu poljoprivrede. Dodao je, međutim, da će se s mogućim izbijanjem simptoma morati čekati do petka a da će se bolest nakon toga moći potpuno isključiti tek za 14 dana. Kao mjeru predostrožnosti, sve do daljnjeg je zabranjeno s otoka prevoziti meso, vunu, mliječne proizvode i sijeno.

Gospodarstvo Novog Zelanda temelji se na poljoprivrednim proizvodima koji čine dvije trećine sveukupnog izvoza. Bolest koja je poharala britanske farme 2001. godine bi za Novi Zeland značila pravu noćnu moru.

Pročitajte više