Novinite: Hrvatska policija ljuta na bugarske kolege

HRVATSKO Ministarstvo unutrašnjih poslova nije zaprimilo nikakav zahtjev u slučaju dvanaestorice Hrvata osumnjičenih za niz mafijaških ubojstava koja su potresla Sofiju, javlja bugarski news portal Novinite.com.

Iako je Mario Janchev, šef odjela za umorstva u policiji Sofije u nedjelju izjavio kako je pokrenuta velika potraga za dvanaestoricom hrvatskih građana navodno umiješanih u pet ubojstava u Sofiji, bugarska policija nije uputila nikakav službeni zahtjev hrvatskim kolegama, piše Novinite.com u članku s naslovom "Hrvatska policija ljuta na bugarske kolege".

I sam MUP RH danas je izvijestio da ne provodi "nikakva postupanja" prema 12 hrvatskih državljana koje bugarska policija povezuje s više ubojstava u toj zemlji jer nije zaprimilo nikakav zahtjev za obavijesne razgovore ili njihovo uhićenje.

"MUP do sada nije zaprimio nikakav zahtjev kolega iz bugarske policije za obavljanjem obavijesnih razgovora ili uhićenjem hrvatskih državljana, čije su fotografije objavljene na Internet stranici bugarske policije koja ih dovodi u vezu s počinjenjem više ubojstava na području Bugarske", stoji u priopćenju glasnogovornika MUP-a Zlatka Mehuna.

U MUP-u dodaju da su se neke od tih osoba tijekom današnjeg dana svojevoljno javile hrvatskoj policiji tvrdeći da nemaju nikakve veze s djelima za koje ih se tereti u Bugarskoj.

"S obzirom da u ovom trenutku za to ne postoji nikakva pravna utemeljenost, MUP prema tim osobama ne provodi nikakvo postupanje", kaže se u priopćenju MUP-a.

Dodaje se da je bugarska policija, istražujući ubojstva na području svoje države, ranije putem Interpola zatražila i neke informacije od hrvatske policije koja će, kako kaže, i nadalje obavljati sve provjere i prikupljati podatke koje zatraže "bugarske kolege".

"S obzirom da su fotografije i podaci o hrvatskim državljanima osumnjičenima za umiješanost u ubojstva u Bugarskoj na stranicama bugarske policije objavljeni mimo uobičajene procedure, nadamo se i vjerujemo da kolege u Bugarskoj imaju dovoljno čvrstih dokaza da su baš te osobe počinile najteža kaznena djela na teritoriju njihove države", stoji u priopćenju.

Vijest o dvanaestorici hrvatskih državljana koje bugarska policija sumnjiči za sudjelovanje u ubojstvima objavljena je u nedjelju na Index.hr-u, a dan kasnije objavili su je i neki hrvatski dnevni listovi. Uz fotografije navodnih osumnjičenika objavljene na Internet stranici bugarske policije, bugarska policija skupinu Hrvata povezuje s pet mafijaških ubojstava u Sofiji, u kojima su Hrvati navodno bili angažirani kao likvidatori u oružanim sukobima suprotstavljenih mafijaških klanova.

(Izvor fotografije: )

Pročitajte više