Novog palestinskog predsjednika očekuju brojni izazovi

VELIKA pobjeda umjerenog palestinskog čelnika Mahmuda Abasa na palestinskim predsjedničkim izborima održanim u nedjelju pobudila je novu nadu u obnavljanje mirovnog procesa na Bliskom istoku.

Donosimo popis izazova s kojima će se Abas suočiti u svom pokušaju da uspostavi mir, Palestincima osigura nezavisnu državu, provede unutarnje reforme i poboljša gospodarstvo na područjima pod Palestinskom samoupravom.

NASILJE

Okončanje nasilja bit će ključno pitanje u pregovorima s Izraelom, ali islamistički militanti čiji je glavni cilj nestanak židovske države odbili su Abasove pozive za okončanjem oružane borbe. Čak su i borci Abasova pokreta Fataha pokazali ravnodušnost prema tom Abasovom prijedlogu.

Abas se zalaže za opciju uključivanja militanata u legalne strukture vlasti ali ako to propadne, palestinski predsjednik neće imati izbora već će morati iskoristiti silu ili napustiti nadu u mirovni proces. Pokušaj zaustavljanja terorističkih napada na izraelske ciljeve koje je Abas pokrenuo 2003. godine propao je u roku od samo nekoliko tjedana.

Ova će zadaća biti još teža ako Izrael nastavi sa svojim vojnim akcijama na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, ali i to će djelomično ovisiti i o nastavku terorističkih napada na Bliskom istoku.

RAZGOVORI S IZRAELOM

I Izraelci i Palestinci bit će zasigurno izloženi diplomatskim pritiscima da nakon palestinskih predsjedničkih izbora održe summit na visokoj razini.

Izraelski premijer Ariel Sharon izrazio je spremnost da se sastane s Abasom - oni su se posljednji puta sastali 2003. godine - i kazao je da je spreman s Abasom koordinirati svoj plan o povlačenju židovskih doseljenika iz pojasa Gaze. Ali Palestinci i dalje strahuju da će Izrael na taj način samo pojačati svoj utjecaj na Zapadnoj obali.

Abas je dosada inzistirao na tome da koordiniranje izraelskog povlačenja iz pojasa Gaze ovisi o tome radi li se o jasnom koraku ka pokretanju širih pregovora o palestinskoj nezavisnoj državi. Ako Abas ne uspije u pokretanju razgovora o nezavisnoj palestinskoj državi, kritičari će ga diskreditirati tvrdeći da je dao ustupke Izraelu a da zauzvrat ništa nije dobio.

Izrael inzistira na tome da neće početi razgovore o palestinskoj državi sve dok se ne zaustave teroristički napadi na izraelske ciljeve.

UNUTARNJE REFORME

Postoje veliki unutarnji i međunarodni pritisci da se provedu reforme unutar Palestinske samouprave za koju se tvrdi da je korumpirana i da unutar nje vlada nepotizam.

Palestinski predsjednik morat će se suprotstaviti "staroj gardi" palestinskih dužnosnika, čelnicima pokreta Fatah i dužnosnicima službi sigurnosti koje su stekli veliku moć i koji su pod stalnim pritiskom mlađe generacije koja smatra da su oni izgubili dodir s vremenom.

Ključni koraci novog palestinskog predsjednika bit će i imenovanja u novoj vladi i promjene unutar čelništva sigurnosnih službi.

Velika opasnost leži u mogućnosti neprovođenja ili neuspjeha unutrašnjih reformi što bi moglo izazvati nemire na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

KRIZA GOSPODARSTVA

Između 1999. i 2003. godine godišnji prihod po glavi Palestinaca pao je za jednu trećinu i iznosi nešto preko tisuću dolara. U istom razdoblju, stopa nezaposlenosti povećala se s 10 na 26 posto, prema procjenama Svjetske banke.

Ovisno o tome kako će se provesti unutrašnje reforme i što će novi palestinski predsjednik učiniti na okončanju nasilja, Palestinska samouprava mogla bi dobiti dodatnih 500 milijuna dolara pomoći godišnje, uz dosadašnjih 900 milijuna dolara godišnje.

Jedna od najvažnijih mjera bit će ako Izrael olakša restrikcije kretanja ljudi i roba, u i iz Izraela te između dijelova Zapadne obale i pojasa Gaze.

Izrael tvrdi da takve olakšice neće donijeti sve dok postoje strahovanja da bi takvi koraci mogli pokrenuti veći broj samoubilačkih napada na području Izraela.

Foto: FAH

Pročitajte više