Novogodišnja čestitka predsjednika Mesića

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić poslao je danas novogodišnju čestitku građanima Hrvatske, izvijestio je Ured Predsjednika Republike.

"Kraj godine vrijeme je kada analiziramo i vrednujemo razdoblje koje je iza nas. Prošlo je dvanaest mjeseci bogatih događajima, dvanaest mjeseci s kojima u mnogim aspektima možemo biti zadovoljni, ali koji ipak ne dozvoljavaju da u Novu godinu uđemo sa spoznajom da smo učinili sve što smo mogli i morali.

Učinili smo krupne korake na našem putu prema ujedinjenoj Europi. S time, bez ikakvih dvojbi, možemo biti zadovoljni.

S druge strane na gospodarskom planu, a s time su povezani i životni uvjeti naših ljudi, još uvijek nema onih i onakvih pomaka kakvi su nam potrebni da bismo definitivno stvari počeli iz temelja mijenjati. S time ne možemo biti zadovoljni.

Pokretanje proizvodnje, pretvaranje Hrvatske iz zemlje uvoznice u zemlju koja će najprije početi u sve većoj mjeri zadovoljavati svoje potrebe, a potom postati i zemlja izvoznica, značajno smanjivanje broja nezaposlenih, razrješavanje statusa umirovljenika kojima moramo omogućiti da vode život dostojan čovjeka i, napokon, postupno povećavanje životnog standarda najvećeg broja građana - to je ono što kao najpreći zadatak još uvijek stoji pred nama.

U našem približavanju Europskoj uniji stigli smo do odlučujuće faze. U Novoj godini trebali bi početi pregovori o postizanju statusa punopravnog člana. Priznanja koje smo time dobili nesumnjivo je priznanje na svemu što je do sada učinjeno. No to nikako nije razlog da se prepustimo euforiji jer nas tek sada očekuju velike obveze.

Na unutarnjem planu razvijanje demokracije zasnovane na istinskom pluralizmu, na poštivanju i zaštiti ljudskih prava, na toleranciji i spremnosti na prihvaćanje različitosti, i dalje je osnovni zadatak.

Želim vam sretnu Novu godinu, želim da vam godina 2005. donese ono što nam protekla nije donijela, želim da se naša domovina, Republika Hrvatska, razvija u miru i sigurnosti i da napreduje pravim i jedinim putem - na dobrobit svojih građana", stoji u čestitki predsjednika Mesića.

Pročitajte više