Novogodišnji koncert u Beču bez Radetzky marša

NOVOGODIŠNJI koncert bečkih filharmoničara u Zlatnoj dvorani bečkog Glazbenog zavoda održat će se prvi put u povijesti bez dodatka Radetzky marša, u znak suosjećanja s poginulima i nestalima u katastrofi na jugoistoku Azije.

Na programu koncerta pod ravnanjem Lorina Maazela (75) bit će djela Josepha Hellmesbergera juniora, Franza von Suppea te, kao i obično, obitelji Strauss.

Bečki filharmoničari tim koncertom tradicionalno šalju prvu glazbenu čestitku iz Beča u svijet. Ove godine koncert će se prenositi u 46 zemalja i prvi put u Indoneziju. Za maestra Lorina Maazela, kako je izjavio, bit će to poruka mira, čežnje i nade.

Zbog tragičnih događaja u južnoj i jugoistočnoj Aziji neće biti nazočan austrijski državni vrh, predsjednik Heinz Fischer, kancelar Wolfang Schuessel i članovi vlade koji su prihod od ulaznica darovali akciji "Susjed u nevolji" za stradala područja u jugoistočne Azije.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder također je prije nekoliko dana otkazao novogodišnji put u Beč i nazočnost na koncertu. Bečki filharmoničari odlučili su izdvojiti sto tisuća eura za stradala područja u zemljama jugoistočne Azije, a ček će predati u pauzi novogodišnjega koncerta predstavniku Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).



Pročitajte više