Novom grčkom premijeru je glavni cilj ispuniti želje kreditora i ostati u eurozoni

GRČKI privremeni premijer Lucas Papademos je danas u govoru pred parlamentom od zastupnika tražio da podrže strukturalne reforme, a bivše ekonomske politike je okrivio za recesiju.

Kao glavni cilj programa njegove vlade je naveo ispunjavanje uvjeta za dobivanje novog "paketa pomoći" od stranih kreditora. Grčka je u centru dužničke krize koja prijeti rušenjem cijele eurozone. No, Papademos je u svojem govoru inzistirao da Grci moraju zadržati euro. Grčki parlament bi u srijedu trebao glasati o potvrđivanju Papademosove prijelazne vlade.

Proširiti poreznu bazu

U svom prvom govoru je kazao da država treba proširiti "poreznu bazu" te se boriti protiv izbjegavanja plaćanja poreza. Očekuje se da će prijelazna vlada nacionalnog jedinstva Grču voditi do izbora u veljači. Cilj joj je omogućiti dobivanje novog paketa pomoći od 130 milijardi eura te uvesti politike koje će omogućiti tu novu pomoć.

Vlada mora osigurati i dobivanje 8 milijardi eura od prvog "paketa pomoći" koje su im potrebne da u roku par tjedana ne ostanu bez novca. "Činjenica je da je kriza i dosadašnja politika pogoršala recesiju i povećala nezaposlenost", kazao je Papademos, no i dodao kako je ostanak u eurozoni jedini grčki izbor. Papademos je naglasio da su prijelaznoj vladi politički lideri i predsjednik države dali zadatak da dobiju "paket pomoći" dogovoren u listopadu na summitu EU-a te da uvedu mjere koje od njih traži Europska unija.

Papandreou otišao nakon što je najavio referendum

Papademos je imenovan prijelaznim premijerom nakon što je prošlog četvrtka sa te pozicije otišao George Papandreou koji je izazvao "buru" zbog najave da će "mjere štednje" potrebne za dobivanje paketa pomoći staviti na glasovanje narodu na referendumu. Ta ideja je odbačena pod žestokom kritikom međunarodne zajednice, a Papandreou je dao ostavku.

Pročitajte više