Novouređeni Kutjevački trg imenovan Trgom graševine

Općinsko središte Kutjevo od danas ima Trg posvećen graševini.

U sklopu svečanosti otvorenja Trga, u čije je uređenje uloženo 4,3 milijuna kuna, simbolično su otvoreni i radovi na uređenju edukacijskog centra s vinskom akademijom u kombinatu Kutjevo.

Novouređeni trg otvorio je požeški župan Anto Bagarić, a načelnik općine Kutjevo Ante Pavković rekao je da im imenovanjem trga po graševini nije bila nakana prkositi zakonu (o sigurnosti prometa na cestama), nego su samo htjeli pokazati koliko tamošnjim ljudima znači graševina. Istaknuo je da su potporu nazivu dali svi mještani tog općinskog središta.

Na svečanosti je istaknuto da je Kutjevo vinska prijestolnica Hrvatske, uz podsjećanje da je tu proizvodnja vina počela zahvaljujući cistercitima koji su još davne 1232. godine podignuli podrum, koji je i danas u funkciji. S kutjevačkog vinogorja godišnje se proizvede oko 4 i pol milijuna litara graševine.

Na novouređenom trgu Kutjevčani su postavili i veću drvenu bačvu za vino te zasadili trsove sorte graševine, za koju vinogradari kažu da upravo na tome području daje najkvalitetnija vina.

Pročitajte više