Nuklearke zaštićene bravama kakve se koriste protiv krađe bicikla

NEDAVNO je Newsnight otkrio kako su do dolaska Blairove Vlade RAF-ove (Royal Air Force) nuklearne bombe bile osigurane samo bravicama kakve se koriste za zaštitu bicikla od krađe. Drugog osiguranja na samim bombama nije bilo, za razliku od ruskih i američkih koje su zaštićene bravama koje ne dopuštaju neovlašteno korištenje sve dok nije unesen točan kod.

Britanska vojska uporno je odbijala molbe Witehalla da opreme nuklearne bombe sa PAL-om (Permissive Action Links) koji bi onemogućio aktiviranje bez pravog pristupnog koda. PAL je bio predstavljen ranih 60-tih u Americi kako bi spriječio neovlaštenu upotrebu nuklearnog oružja koja je prijetila od terorista ili pomahnitalih američkih časnika.

Stoga je predsjednik Kennedy naredio da se svaka američka nuklearna bomba opremi PAL-om, a kod koji je trebao biti unesen je morao prethodno biti poslan od američkog zapovjednika stožera.

Iako u Britanskom nacionalnom arhivu postoje dokumenti gdje se zahtjeva osiguranje nuklearnog oružja PAL-om, ono nije sprovedeno, a bombe su bile neosigurane sve do njihovog povlačenja iz RAF-a 1998. godine.

V.M.

Pročitajte više